HIRDETÉS
Kezdőlap Belföld Operatív törz...

Operatív törzs: Jó ideje nem jutott be újabb idősotthonba a koronavírus

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük!

HIRDETÉS

Összesen 33 olyan idősotthon van az országban, ahol kimutatták a koronavírust. Jó ideje viszont nem jutott be a járvány újabb idősotthonba – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az Operatív törzs mai tájékoztatóján. Az elmúlt 24 órában tíz magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, és két idős állampolgár hunyt el a fertőzés következtében.

Kiss Róbert alezredes az Operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa az online sajtótájékoztatót azzal kezdte, hogy bejelentette: a tájékoztató időpontjában is ülésezik a kormány. Ennek döntéseiről csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ad majd tájékoztatást. Elmondta továbbá, hogy 770 házi karantén rendeltek el az elmúlt 24 órában. Több mint 11 ezerre nőtt ezzel az elrendelt házi karanténok száma. Összesen 120 személlyel esetben folytatnak eljárást a hatóságok rémhírterjesztés miatt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Müller Cecília országos tiszti főorvos megismételte a reggeli tájékoztatás adatait. Eszerint újabb 10 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3931 főre nőtt a hazánkban eddig beazonosított SARS-CoV-2 vírussal fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában 2 idős, krónikus beteg hunyt el, ezzel 534 főre emelkedett a halálos áldozatok száma. Az eddig fertőzöttek közül egyébként 2190-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 1207 főre csökkent. Közülük 41 százalék, míg az elhunytak 59 százaléka, a gyógyultak 48 százaléka a budapesti.

A tájékoztatás szerint jelenleg 414 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen.

HIRDETÉS

Kedvező tendenciák mutatkoznak az idősotthonoknál. 33 olyan intézmény van, ahol kimutatták a koronavírust. Nem emelkedik az olyan új intézmények száma, ahová bejutott a koronavírust – magyarázta a tiszti főorvos. A konkrét számadatokról azt mondta: a magyarországi idősotthonokban élő 5991 személyből összesen 899 személy kapta el a fertőzést. Közülük 468-an gyógyultak meg, azóta sokan visszakerültek az őket ellátó intézményekbe – emelte ki.

Müller Cecília felhívta az egyetemek vizsgázóinak figyelmét, hogy tartsák nyitva a vizsgatermek ablakát, a bevitt eszközöket ne adják kölcsön egymásnak. A nyelvi vizsgák esetében is azt kérte, hogy az érintettek gondoskodjanak a megfelelő távolságról. Kérte azt is, hogy ne verődjenek össze a vizsgázók.

Újságírói kérdések:

HIRDETÉS

Hány éves a legidősebb gyógyult beteg? (Origo.hu) 102 éves.
Van-e esély elkerülni a járvány második hullámát? (Origo.hu) Mindenkint foglalkoztat a kérdés – felelte Müller Cecília. Több hipotézis van egyszerre jelen a szakirodalomban. Valószínűleg a vírus köztünk marad, alacsony szinten jelen lesz. Elképzelhető, hogy a téli influenzavírussal együtt jelen lesz majd. A tapasztalatokat hasznosítva készülnek a második hullámra – szögezte le.
Milyen feltételekkel utazhatnak a magyarok a horvát tengerpartra? (Inforádió) Május 28-tól szabadon utazhatnak a magyarok Horvátországba. A Horvátországból Magyarországra belépőknek viszont jelenleg kéthetes karantént kell vállalniuk.
Bemehet-e karanténban lévő személyhez a szolgáltató munkatársa? (Somogy Megyei Hírlap). Az alapvető szolgáltatásokat muszáj igénybe venni, az esetleges műszaki hibákat el kell hárítani. Ezért maszkban, kesztyűben bemehetnek a szolgáltatók munkatársai az ilyen lakásokba is.

HIRDETÉS

Tudjuk, hogy mindenki kér...

…tudjuk, hogy mindenki panaszkodik. Mi legalább utóbbitól megkíméljük Önöket, inkább dolgozunk. Keményen. A túlélésért. Ha tudja, segítse, támogassa munkánkat, hogy hétről hétre fontos történeteket, értékes olvasmányokat tárhassunk Önök elé.

Hozzászólna? Várjuk Facebook-oldalunkon:
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ezek is érdekelhetik még

Legolvasottabb a Magyar Hangon

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kövessen minket a közösségi oldalainkon!

38,994lájkolóTetszik
3,652követőKövetés
19,800feliratkozóFeliratkozás

Friss lapszámunk

„Nem fogok meghátrálni” – Magyar Hang-ajánló

Interjú Máté Gáborral és Körömi Attilával. Látogatóban a papból lett polgármesternél. Riport a halálra ítélt Csicsali vonatról. Keresse a Magyar Hangot!
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Kiemelt cikkek