A bicskei igazgatót 2015 novemberében még díjazta a kormányzati gyermekvédelem

A bicskei igazgatót 2015 novemberében még díjazta a kormányzati gyermekvédelem

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság épülete Budapesten

Fotó: Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemcsak a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetés polgári tagozatát kapta meg korábban az a V. János, aki 2004 és 2016 között legalább tíz kiskorú fiút zaklatott a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban. Pénteki publicisztikánkban Tompos Ádám felidézte már, hogy az igazgató négy évvel azután vehette át a lovagkeresztet, hogy elmarasztaló ombudsmani ítélet született az otthonról. V. János viszont örülhetett, hogy csupán ennyivel megúszta. A nevelők ugyanis – mint a Válasz Online is írja – 2011-ben tettek bejelentést a gyámhivatalnál, a rendőrség is nyomozott, de hiába. A gyerekek vallomást tettek, később viszont sorra visszavonták azokat. Kísértetiesen hasonlóképp tehát, mint amit később V. János – az államfői kegyelemben részesült K. Endre segítségével – szintén megpróbált elérni az őt ért szexuális zaklatást beszámoló egyik fiúnál.

V. János ellen végül 2016-ban indult eljárás, miután szeptemberben egy 18 éves fiú, az otthon egyik lakója vonat elé ugrott. Az intézmény több neveltje ezután döntött úgy, hogy nem hallgat tovább, a rendőrséghez és a médiához fordultak. Az egyik, 2016-ban 22 éves lakó az RTL Klub Házon kívül című műsorában arról beszélt: tizenhárom éves volt, amikor „János bácsi” zaklatni kezdte, majd négy éven át ezt folytatta is. „Arra gondoltam, mielőbb legyen vége, és kimehessek” – nyilatkozta. Egy másik fiú arról beszélt, tizenkét évesen kezdődött nála, és nyolc éven keresztül folytatódott. Egy másik lány kijelentette: „mindenki tudta az otthonban, hogy János bácsi szereti a fiatal fiúkat”.

Az RTL 2016-os riportjából az derült ki, az öt évvel korábbi ügyben a nyomozók arra jutottak, hogy a feljelentés nem megalapozott, és a testkontaktusok „véletlenszerűek” lehettek. A műsorban ráadásul az is elhangzott, hogy már a kilencvenes évek elején felmerült hasonló gyanú V. Jánossal szemben, de akkor az érintett gyerekek nem mertek beszélni a történtekről. V. János 2016-ban volt 56 éves, akkor pedig már 26 éve vezette az intézményt.

Úgy tűnik, a tengernyi előjel nem volt elég a kormány által életre hívott Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) számára sem. Az intézmény 2015 novemberében ugyanis főigazgatói dicséretben részesítette V. János igazgatót. A Fejér Megyei Hírlap számolt be arról 2015. november 14-én, hogy a megelőző napon, tehát a szociális munka napján adták át az elismeréseket. „Az elismerésben részesültek hosszú évek, illetve évtizedek óta magas színvonalú szakmai tevékenységet folytatnak a megye gyermekvédelmi és szociális intézményeiben: gyermekeket nevelnek, továbbá értelmi fogyatékos, valamint pszichiátriai beteg embereket gondoznak (pl.rehabilitációs intézetekben)” – olvashattuk a magyarázatban. A helyi lap mindössze két embert említett, akik főigazgatói dicséretben részesültek, az egyik pedig V. János volt. A többiek dicséretet kaptak.

V. Jánost végül 2019-ben ítélte a Győri Ítélőtábla jogerősen nyolc év fegyházbüntetésre, illetve két év három hónapot kapott kényszerítés hatósági eljárásban bűntett miatt. Az igazgató ellen az eljárás 2016-ban indult, tehát ha több évnyi előzetest is beszámítanak, akkor pár éven belül már szabadulhat is. Mint ismert, napok óta nem ült el a botrány Novák Katalin kegyelmi ügye körül, sokan az elnök lemondását követelik, amiért kegyelmet adott K. Endre volt tanárnak, aki segédkezett V. Jánosnak a pedofil bűncselekmények eltussolásában.