A légtérzár ellenére orosz gép landolt Budapesten

A légtérzár ellenére orosz gép landolt Budapesten

Az Aeroflot légitársaság egyik repülőgépe

Fotó: Az Aeroflot légitársaság Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több portál – 24.hu, 444.hu – is beszámolt róla, hogy miközben az egész Európai Unió kitiltotta légteréből az orosz repülőket, pénteken mégis landolt egy ilyen gép Budapesten. Az Aeroflot Airbus A321-es gépe pénteken reggel indult a moszkvai Seremetyjevo repülőtérről, majd a belarusz, lengyel és szlovák légtéren keresztül repült Magyarországra.

Az Airportal.hu információi szerint ez azért történhetett meg, mert a gép különleges engedélyt kapott a berepülésre, hogy itt ragadt oroszokat hazavihessen. Az Európai Unió tagállamai által elrendelt tiltás ugyanis a kivételek közé sorolja a speciális, eseti engedélyekkel rendelkező, humanitárius, beleértve az úgynevezett repatriációs járatokat is. A gépre Moszkva irányába kizárólag azok az orosz állampolgárok szállhatnak fel, akik olyan retúr jeggyel rendelkeznek bármely oroszországi légitársaság járatára, amelynek Európába tartó szakaszát már felhasználták.

A cikk megjegyzi azt is, hogy az itt rekedt oroszok a mostani járatot nem számítva az elmúlt napokban csak átszállással, leginkább Isztambulon keresztül, a Turkish Airlines járataival juthattak haza. A török légitársaság ezért jelentősen növelte a budapesti járatainak kapacitását a héten, több alkalommal is szélestörzsű Airbus A330-as vagy Boeing 777-es gépeit küldte Budapestre.