A Momentum nem támogatja, hogy a DK Ráczné Földi Juditot küldje a parlamentbe

A Momentum nem támogatja, hogy a DK Ráczné Földi Juditot küldje a parlamentbe

Ráczné Földi Judit, a DK jelöltje kampányol az előválasztáson. Fotó: Ráczné Földi Judit Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Momentum mint az egyik jelölőszervezet nem támogatja, hogy a Demokratikus Koalíció politikusa, Ráczné Földi Judit üljön be az Országgyűlésbe – értesült a Telex. A DK-s politikus azt követően lehet a párt parlamenti képviselője, hogy nemrég tragikus hirtelenséggel elhunyt Kordás László. Ráczné személye ugyanakkor felvet kérdéseket, a Válasz Online ugyanis korábban arról írt vele kapcsolatban, hogy az előválasztás során aláírt feddhetetlenségi nyilatkozatban letagadta offshore-cégét. Az ügyből per lett, a lap végül idén év elején közölte, hogy győztek. A perben a Rácznét védő Schiffer András ügyvéd arról beszélt, ügyfélének volt offshore cégben viselt tisztsége, de állítása szerint tulajdona nem.

A Telex kereste az ügyben a Momentum elnökét, Gelencsér Ferencet, aki azt nyilatkozta: „A Momentum értékrendjébe nem fér bele, én azt gondolom, hogy az összefogás értékrendjébe sem fér bele, de továbbmegyek, a Demokratikus Koalíció értékrendjébe sem férhet bele, hogy egy offshore-lovag országgyűlési képviselő lehessen”.

A párt elnöke hangsúlyozta: amennyiben nem a listán következő politikust választja a DK, aki Manhalter Dániel lenne, akkor a többi jelelőszervezet hozzájárulására is szükség lenne, vagyis a Momentuméra is. Azt ugyanakkor jelenleg is vizsgálják, milyen jogi lehetőségeik vannak.

A Telex szerint viszont a szabályok azt mondják ki, a megüresedett parlamenti helyekről az érintett párt dönt. Példaként azt említették, tavaly szeptemberben a Jobbik cserélte le két politikusát olyanokra, akik egyébként az ellenzéki közös lista alján szerepeltek.

Ráczné mandátumáról hivatalosan pénteki ülésén dönt a Nemzeti Választási Bizottság.

A Telex a DK-t is megkereste. Barkóczi Balázs pártszóvivő azt közölte velük, „a döntés a DK-é, döntésünk pedig végleges”. Kedden pedig az RTL Klubbal azt közölték, a DK a „pokolra is elmegy” Ráczné Földi Juditért, mert ő egy „becsületes politikus”.