Akadémiai Dolgozók Fóruma: Palkovicsnak tisztában kellene lennie a valószínűség jelentésével

Akadémiai Dolgozók Fóruma: Palkovicsnak tisztában kellene lennie a valószínűség jelentésével

Az augusztus 20-i tűzijáték pirotechnikai eszközeit telepítik a Nuvu Kft. szakemberei az Erzsébet hídon 2022. augusztus 18-án (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Akadémiai Dolgozók Fóruma határozottan elítéli az OMSZ két vezetőjének menesztését, mivel ez a döntés minden szakmai megfontolással ellentétes – közölte a szervezet kedd este

Mint állásfoglalásukban írták, az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) két vezetőjének menesztésének indoka, amit azóta egy másik kormányzati tényező is elismert, „az időjárás teljesen téves előrejelzése”. Noha az OMSZ előrejelzése szerepet játszott az ünnepi események megtartásáért felelős testületnek a halasztásról szóló döntésében, az előrejelzéssel kapcsolatos szakmai hiányosság vagy kifogásolható adatelemzés nem merült fel, és ilyennek bizonyítására vagy kivizsgálására az illetékes miniszter kísérletet sem tett. Mindez azt jelzi, hogy a döntéshozók nem értik, mit jelent egy esemény bekövetkezésének 80 százalékos valószínűsége. Az Akadémiai Dolgozók Fóruma szolidaritást vállal az Országos Meteorológiai Szolgálat dolgozóival, az általuk kiadott nyilatkozattal minden tekintetben egyetértünk – írták.

Hozzátették: a meghozott döntést annál is inkább felháborítónak tartják, mert „a műszaki kérdésekkel (egykor) foglalkozó Palkovics Lászlónak ‒ publikációi tanúsága szerint legalábbis ‒ tisztában kellene lennie a valószínűség jelentésével. Palkovics László már korábban is számos tudomány- és szakmaiságellenes lépésnek volt politikai kulcsfigurája, melyek közül az MTA kutatóhálózatának önkényes kiszervezése váltotta ki a legnagyobb tiltakozást. A miniszter jelenlegi döntése a szakmai elvárásoknak megfelelő állásfoglalás helyett a politikai szempontok térnyerését segíti elő, az ADF pedig ezt a döntési mechanizmust teljes mértékben elutasítja”.