Új eljárást akar a debreceni akkugyár, így nem kell személyes közmeghallgatás

Új eljárást akar a debreceni akkugyár, így nem kell személyes közmeghallgatás

Az akkumulátorgyár ellen tüntetők Debrecenben 2023. január 28-án (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megszüntették a CATL debreceni akkumulátorgyárának katasztrófavédelmi eljárását a kínai vállalat kezdeményezésére – számolt be a Debreciner.hu. Mint írták, az erről szóló dokumentumot a Hajdú-Bihar Vármegyei Katasztrófavédelemnél állampolgári iratbetekintésen ismerték meg.

A történtek előzménye, hogy a Kúria tavaly novemberben megsemmisítette a CATL katasztrófavédelmi engedélyét a nyilvánosságra vonatkozó szabályok megsértése miatt, egyúttal új eljárást rendelt el. Ezért került vissza az ügy a katasztrófavédelmi hatósághoz. A portál által megismert iratból kiderül: valójában a hatóság „dobta fel a labdát” a CATL-nek: miután ugyanis több mint egy év telt el az úgynevezett biztonsági jelentés elfogadása óta, ezért megkérdezték, fenntartják-e a korábbi eljárási kérelmükben szereplő biztonsági jelentést. A kínaiak pedig leütötték a labdát: nem tartották fenn a kérelmüket, helyette az eljárás megszüntetését kérték a hatóságtól.

A CATL egyébként a portál megkeresésére azt közölte: kiemelten fontos számukra a jogszabályoknak és a hatósági előírásoknak való megfelelés, és új iparbiztonsági engedélykérelmet nyújtottak be. Az, hogy a CATL az általa kezdeményezett eljárás megszüntetését kérte, azért fontos, mert a Kúria már említett ítélete alapján jogi bizonytalanság alakult ki a megismételt eljárást illetően. Időközben ugyanis megváltoztak a jogszabályok: előbb áprilisban egy kormányrendelet a háborús veszélyhelyzetre hivatkozva lehetővé tette, hogy a közmeghallgatást a kínai gyártóéhoz hasonló közigazgatási hatósági eljárásokban az érintettek megjelenése nélkül is megtartsák. Majd az év második felében ezt a vonatkozó törvényekbe is belefoglalta az Országgyűlés. Így aztán nem lehetett tudni, hogy a megismételt eljárást vajon a régi, vagy az új szabályok szerint kell-e megtartani. Ezért várták az érintettek a Fővárosi Ítélőtábla megszövegezett ítéletét.

Ezáltal viszont eldőlt: a CATL új katasztrófavédelmi engedélye ügyében olyan közmeghallgatás megtartására nyílik lehetőség, amelyen a kínai vállalat képviselőinek nem kell személyesen megjelenniük. Ennek azért lehet jelentősége, mert tavaly januárban a debreceni akkugyár-ügyében egy bekiabálásoktól tarkított és egy botrányos, erőszakba torkollt közmeghallgatást is tartottak. Ezekről alábbi cikkeinkben tudósítottunk.

A CATL egységes környezethasználati engedélye is „támadás” alatt áll. Mint arról beszámoltunk, a Debreceni Törvényszéken zajlik eljárás az ügyében. A legutóbbi tárgyaláson az NMP nevű, akkumulátorgyártásban használt oldószer körül alakult ki vita a felperes magánszemélyeket képviselő ügyvédek és a hatóságok szakjogászai között.