Augusztus 20-án Budapestre jön Recep Tayyip Erdogan

Augusztus 20-án Budapestre jön Recep Tayyip Erdogan

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Recep Tayyip Erdogan török elnök bilaterális tárgyalásuk előtt Ankarában 2023. március 16-án. Jobbról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j2) (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor miniszterelnök munkalátogatásra hívta meg Recep Tayyip Erdogan török államfőt Budapestre, aki elfogadta a meghívást – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

A magyar-török csúcstalálkozóra augusztus 20-án kerül sor a Karmelita kolostorban, a megtárgyalandó témák között biztonsági, védelmi ipari és gazdasági ügyek is szerepelnek. A felek előkészítik a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács következő ülését is, amit az év végén tartanak meg Budapesten. Orbán Viktor idén március 16-án járt Ankarában, előtte 2021. novemberében is járt a török fővárosban. A török elnök legutóbb hivatalos látogatáson 2019 novemberében volt Budapesten.

magyar és a török külpolitika az utóbbi egy évben szorosan együtt mozgott, például Finnország és Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatban. A két skandináv ország tavaly tavasszal kérte a felvételét az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO), miután Oroszország háborút indított Ukrajna ellen. A két ország kérelmét sorra fogadták el az Egyesület Államok által dominált katonai szövetség tagállamai, Magyarország és Törökország azonban vonakodott, illetve vonakodik ezt megtenni. Finnország esetében idén márciusig húzták a csatlakozási jegyzőkönyvek elfogadását. Ami Svédországot illeti, a török elnök a júliusi vilniusi NATO-csúcson jelezte: hajlandó támogatni a NATO-bővítést. Így hazánk maradt az utolsó ezzel a kötelezettséggel. A Momentum júliusban rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a svéd NATO-csatlakozás ratifikálása érdekében, ám ez elbukott azon, hogy a fideszes képviselők nem mentek el az ülésre.