Demeter Szilárd titkolja, mennyi támogatást adtak a Fidesz erdélyi médiabirodalmának

Demeter Szilárd titkolja, mennyi támogatást adtak a Fidesz erdélyi médiabirodalmának

A bezárásra ítélt erdélyi lapokat reklámozó molinó (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár törvény kötelezi a transzparenciára, mégis megtagadta a Petőfi Kulturális Ügynökség az adatszolgáltatást arról, mennyi adóforintot küldtek a Fidesz erdélyi médiavállalatához. Érzékeny a téma, ezt írták.

Január végén írtunk arról, hogy Demeter Szilárd alá kerülhetett a Fidesz erdélyi médiabirodalma: lecserélték ugyanis az Erdélyi Médiatérhez tartozó összes online orgánumban a támogatók listáját: immár nem Magyarország kormánya, a Miniszterelnökség politikai államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatja az alaposan megkarcsúsított médiavállalatot, hanem a Magyar Kultúráért Alapítvány, valamint a Petőfi Kulturális Ügynökség (PKÜ). Aki nem tudná: az MKA a kulturális ügynökség tulajdonosa. És micsoda véletlen: az alapítvány kuratóriumának elnöke Demeter Szilárd, és ugyanő a PKÜ vezérigazgatója is. Olyannyira, hogy március közepén arról érkeztek hírek: feloszlatja a PKÜ fordítástámogatási kuratóriumát, mert támogatták a Meseország mindenkié című könyv észt nyelvre való fordítását. „A magam részéről a továbbiakban sem szeretnék cenzúrát – de gyakorló apaként gyermekeink védelmét mindennél fontosabbnak tartom” – írta.

Az erdélyi támogatás ügyében éltem törvényes jogunkkal, és február végén közérdekű adatigényléssel fordultunk a PÜK-höz, kikérve a támogatási szerződést és arról is érdeklődve, mikor és mennyi közpénzt küldtek az Erdélyi Médiatér Egyesületnek vagy a szervezet tulajdonában lévő cégeknek. Megkérdeztük azt is, az állam által létrehozott Magyar Kultúráért Alapítványnak miért nincs honlapja, elérhetősége, kuratóriumi listája, miért nincsenek felsorolva dolgozói/közreműködői, azok elérhetőségei?

Törvényes határidőn belül érkezett válaszában a Demeter Szilárd vezette szervezet elismerte, hogy „az Erdélyi Médiatér Egyesület a 2022-es esztendőben kapott támogatást a Magyar Kultúráért Alapítvány részéről”. Bár törvény kötelezi őket az adatszolgáltatásra, a részletekről nem voltak hajlandóak beszámolni. „Tekintettel azonban az erdélyi médiumok jelenlegi helyzetére, valamint a téma érzékenységére, nem kívánunk további adatokat szolgáltatni a Magyar Hang című médium számára. A Társaság álláspontja szerint ugyanis az Ön által igényelt adatok az üzleti titok körében is értelmezhetőek, amennyiben azok más szereplők rovására, az erdélyi piacon való terjeszkedés érdekében kerülnének felhasználásra. Tisztelettel kérjük tehát, hogy ebben a vonatkozásban szíveskedjék pontosan megjelölni közérdekű adatigénylésének célját.”

A válaszuk azért értelmezhetetlen, mivel a közérdekű adatigénylés okát nem kell indokolni, és az adatgazda sem mérlegelhet: minden adóforintot érintő információ szabadon megismerhető. Ráadásul a piaci terjeszkedésre hivatkozni azért is furcsa, mert az Erdélyi Médiatér decemberben minden nyomtatott orgánumát bezárta, így a megmaradt érdekeltségei kizárólag online működnek. De ha lenne is nyomtatott újságja Erdélyben, a magyar közpénz útját akkor sem lehet(ne) eltitkolni.