Egy tollvonással dobták vissza a Momentum több mint száz kérdését Debrecenben

Egy tollvonással dobták vissza a Momentum több mint száz kérdését Debrecenben

Tüntetés az akkugyár ellen Debrecen (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyben utasította el a debreceni jegyző a Momentum helyi képviselőjének több mint 100 népszavazási kérdését, amellyel a városba tervezett akkugyár építését igyekezne megakasztani.

Szabó Bence még múlt héten közölte, hogy „túlterheléses támadásként” 150 népszavazási kérdést nyújt be a Helyi Választási Bizottságnak, végül „technikai okokból” 149 kezdeményezést tudott beadni. A célja az volt az akcióval, hogy mondjanak le a bizottság tagjai, miután az elmúlt hónapokban szinte minden népszavazási kezdeményezést elutasítottak. (Egy kivétel volt, az LMP-nek egyszer már elfogadták egy helyi népszavazási kérdését, a párt ugyanakkor itt fékezett és egyetlen aláírásgyűjtő ívet sem vett fel. Ezt akkor lapunk kérdésére akkor azzal magyarázták, hogy a kormány egyre nyíltabban felvállalta, hogy Magyarországot akkumulátor-nagyhatalommá akarja tenni, ezért országos referendumra van szükség.)

A momentumos képviselő tájékoztatása szerint azonban mielőtt a Helyi Választási Bizottság elé kerülhetett volna az ügy, Debrecen jegyzője egyetlen, 260 oldalas dokumentumban írásban utasította el majdnem az összes beadott kérdést. Indoklása szerint „a kezdeményezés nyilvánvalóan ellentétes a helyi népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával”. – Magyarra lefordítva: szerintük én nem arra használom a népszavazást, amire azt kitalálták. Erre csak annyit mondanék a tisztelt Helyi Választási Bizottságnak, hogy szerintem pedig az ő működésük ellentétes a helyi népszavazás jogintézményének alkotmányos céljával. Ők azok, akik ellehetetlenítik, hogy a debreceniek arra használják a népszavazást, amire azt kitalálták – közölte a politikus. Külön érdekességnek nevezte, hogy ez a bizonyos határozat 130 kérdést utasított el, 19 kezdeményezésről nem tett említést. Így például arról sem, amelyik így szól: „Egyetért-e ön azzal, hogy Debrecen közigazgatási területén csak akkor épülhessen akkumulátorgyár, ha Hajdú-Bihar vármegye főispánja lemond a pozíciójáról?”.

Szabó Bence leszögezte azt is, hogy a Momentum részéről nincs lezárva a debreceni „vízmérgező akkumulátorgyár ügye”.

Az LMP közben országos népszavazási kérdéssel próbálkozik, hogy megakadályozzák itthon további akkumulátor-gyárak építését.