Eldőlt, kit vettek fel egyetemre és kit nem

Eldőlt, kit vettek fel egyetemre és kit nem

Egy végzett hallgató a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar diplomaosztó ünnepségén az egyetem díszudvarán 2018. június 15-én (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyilvánosságra hozták csütörtök este az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, ezzel eldőlt, hogy a több mint 91 ezer jelentkező közül az általános eljárásban hányan kerülnek be egyetemre, főiskolára.

A felvi.hu oldalon lehet megnézni, hogy egy-egy intézmény adott képzésére mennyi pont kellett a bekerüléshez.

Az Eduline szakportál összesítése szerint idén a legnépszerűbb a gazdálkodási és menedzsment szak volt. A Budapesti Corvinus Egyetemnél 427 pont kellett a bekerüléshez rá, míg az ELTE-n elég volt 405 pont is.

A kereskedelem és marketing volt a második legtöbbet választott, itt is a Corvinusnak volt a legnagyobb az elvárása, egészen pontosan 436 pont.

A harmadik helyre feljött a pszichológia, itt a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre volt legnehezebb bekerülni, 460 pontot kellett elérni.

A jelentkezők háromnegyedét felvették valamilyen képzésre – ismertette az MTI tudósítása szerint Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára a ponthatárok kihirdetése után tartott budapesti sajtótájékoztatón. Mint mondta, a nagy egyetemek nagyjából úgy szerepeltek az általános felvételi eljárásban, mint az elmúlt években. A felvett elsőéves hallgatók számát nézve az ELTE az első, amelyet a Debreceni Egyetem és Szegedi Tudományegyetem követ. Jelentősen előrelépve a Budapesti Gazdasági Egyetem idén a negyedik a rangsorban.

Mesterképzésben idén 8 százalékkal magasabb a felvettek aránya, az első helyen itt is az ELTE áll, amelyet a Debreceni Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem követ.

A legtöbb gólyát idén szeptemberben az Eötvös Loránd Tudományegyetem fogadja: az ország legnépszerűbb felsőoktatási intézményében összesen 9 918 elsőéves kezdheti meg tanulmányait. Az intézmény azt közölte, hogy náluk idén a legmagasabb ponthatár (490 pont) a matematikatanár – német és német nemzetiségi nyelv és kultúra tanára szakon volt.