Fabiny Tamás: Az egyházra is ráég a szégyen, amiért szolgái nem vették időben észre a jeleket

Fabiny Tamás: Az egyházra is ráég a szégyen, amiért szolgái nem vették időben észre a jeleket

Fabiny Tamás (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyházra is ráég a szégyen, amiért szolgái nem vették időben észre a jeleket – erről beszélt Fabiny Tamás a Kossuth Rádió Vasárnap Újság című műsorában.

Az evangélikus püspök a közösségi oldalán is kifejtette, hogy most azokhoz szeretne szólni, akik kiszolgáltatott és sérülékeny élethelyzetükben Isten országa helyett alantas erők hatalmát tapasztalták meg. – Azokra gondolok, akiknek világrajöttét nem áldásnak, hanem átoknak tekintették. Akikről szüleik lemondtak, és nevelőotthonba adták őket. Fájdalmasan sokan vannak ők – írta, azzal folytatva, hogy ők mélységes szomorúsággal néznek a világba, és gyenge vállukon mázsás terheket cipelnek. Testileg és lelkileg kihasznált emberek ők, akiket hatalmi és szexuális zaklatásnak tettek ki. És éppen azok fordítanak nekik hátat, akiktől védelmet remélhettek volna.

Hogy lehet így Isten országáról beszélni? – tette fel a kérdést a püspök. Szavai szerint az egyházra is ráég a szégyen, amiért szolgái nem vették időben észre a jeleket. Vagy ha sejtettek is valamit, inkább elfordították a fejüket. Hallgattak, amikor kiáltani kellett volna. Zavartan magyarázkodtak, amikor jobb lett volna mélyen hallgatni.

– Bocsánatot kérünk ezektől gyermekektől, akiknek nem Isten országáról tanúskodtunk, jóllehet Jézus ezt ígérte nekik. Bocsánatot kérünk azoktól, akikben megbotránkozást keltettünk és akiknek csalódást okoztunk. Akik immár fittyet hánynak arra, ha azt papoljuk: „Ilyeneké az Isten országa” – írta.

Címkék: Fabiny Tamás