Felszínre hozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét

Felszínre hozták a jósvafői barlangban elhunyt búvár holttestét

A Terrorelhárítási Központ (TEK) által közreadott képen Hajdu János altábornagy, a TEK főigazgatója (középen) irányítja a Kossuth-barlangban eltűnt búvár utáni kutatási műveletet Jósvafőn 2022. április 5-én. (MTI/Terrorelhárítási Központ)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Befejeződött a jósvafői Kossuth-barlangban egy héttel ezelőtt eltűnt búvár utáni kutatás, a holttestét a szakemberek a felszínre hozták – közölte a Terrorelhárítási Központ (TEK).

A 42 éves Mede Márton tűzoltó főtörzsőrmester, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Búvárszolgálatának tagja április 3-án, vasárnap szabadidejében végrehajtott tervezett feltáró merülés után nem tért vissza a merülés kezdőpontjához, az őt biztosítók, majd a mentőbúvárok sem találták. A Terrorlehárítási Központ koordinálta a műveletet és mint korábban közölték, a keresés a feltárás alatt álló barlangban az elképzelhető legrosszabb körülmények között zajlott, hiszen az eltűnt búvár utolsó ismert tartózkodási helyén 4-6 köbméternyi sűrű, agyagos föld omlott le mintegy 45 méter vízmélységben. A kutató búvároknak az omlás helyszínéig jelentős távolságot kellett megtenniük, több szűkületen kellett átjutniuk, mely speciális felszerelést igényelt. A barlang bonyolultsága miatt mindössze néhány, a helyszínt jól ismerő búvár merülhetett.

A TEK vasárnapi tájékoztatása szerint szakembereik a barlangi- és búvármentő szakemberekkel végig a lehető leggyorsabb, de a legbiztonságosabb végrehajtást szem előtt tartva működtek együtt a helyszínen.

A Terrorelhárítási Központ főigazgatója, Hajdu János rendőr altábornagy köszönetét fejezte ki minden, a mentésben résztvevő szervezetnek és közreműködőnek.