Figyelmeztet az NNK: már most allergiás tüneteket válthatnak ki a pollenek

Figyelmeztet az NNK: már most allergiás tüneteket válthatnak ki a pollenek

Allergia. Képünk csak illusztráció (Fotó: Diana Polekhina / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az évszakhoz képest szokatlan meleg időjárás hatására az év első napjaiban országszerte több helyen megjelent a levegőben a mogyoró, az éger, illetve a ciprus- és tiszafafélék pollenje – írja az MTI a Nemzeti Népegészségügyi Központra (NNK) hivatkozva.

Az NNK közleménye szerint „koncentrációjuk jellemzően alacsony, azonban a mogyoró pollenterhelése helyenként már az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet is elérheti”.

A meteorológiai előrejelzés alapján az elkövetkező napokban még marad az enyhe időjárás, így a pollenterhelés többfelé elérheti a közepes szintet – hívták fel a figyelmet.

A hétvége felé várható lehűlés hatására azonban átmenetileg mérséklődhet a pollenterhelés, és alacsony tartományban maradhat, azonban az újabb felmelegedés hatására a kora tavasszal virágzó fák pollenszórása ismét erősödhet.

Címkék: allergia, pollen