Gazdára talált az idei Laposföld-díj, Gődényék vihetik haza

Gazdára talált az idei Laposföld-díj, Gődényék vihetik haza

Gődény György YouTube-videója

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Először díjazták idehaza azokat a személyeket, akik a legtöbbet tették a tudomány és a józan ész társadalmi elfogadottsága ellen. A Laposföld-díjat idén az Orvosok a Tisztánlátásért csoport prominensei: Gődény György, Lenkei Gábor, Pócs Alfréd és Tamasi József nyerték el – olvasható a Szkeptikus Társaság pénteki közleményében.

Mint a Szkeptikus Társaság felidézi, az ironikus elismeréssel egy nemzetközi színtéren már régóta népszerű hagyományt szeretne itthon is meghonosítani. „Nevezetesen, hogy a tudományos szkepticizmust, tehát a logikus érveken és megfigyeléseken alapuló kételkedést képviselő szervezetek egyfajta citromdíjat adományoznak azoknak, akiknek a munkásságát össztársadalmi szempontból, a tudományba vetett bizalom és tényeken alapuló gondolkodás tekintetében, a legkárosabbnak vélik.”

Mint írják, a Laposföld-díj nyertesei egy kétkörös online kiválasztási folyamatból kerültek ki győztesen, ahol a nagyközönség jelölhetett és szavazhatott, majd végül az öt legtöbb szavazatot kapott várományos közül a Szkeptikus Társaság tagjai szavazták meg a végső bajnokokat. Az online díjátadó ceremóniára április 23-án, a Föld napja után egy nappal került sor.

Az idei mezőny „imponálóan” erős volt. A jelöltek mellett a társaság indoklása is olvasható:

A mezőnyből a Gődény-Lenkei-Tamasi-Pócs négyes érdemelte ki az első helyezést „a koronavírus-járvány ideje alatt széles körben kifejtett tudományellenes és népbutító tevékenységükért, illetve a vírusbagatellizáló, járványrelativizáló áltudományos gondolatok veszélyes terjedésében játszott kiemelkedő szerepükért.” Mint hozzátették, a díjazottak virtuálisan vehették volna át okleveleiket, azonban a rendezvényen egyik jelölt sem jelent meg.

„A második legtöbb szavazatot Prof. Kásler Miklós miniszter úr, a Magyarságkutató Intézet és Baltavári Tamás író-rendező, a Történelmi Animációs Egyesület elnöke kapták” – olvasható a közleményben. A jelölés indoklása: „Korszakalkotó – sőt ÚJRAalkotó – tettükért, a pozsonyi csatáról készült történelemhamisító, tárgyi tévedésekkel tűzdelt, alacsony színvonalú végtermék elkészítéséért, mellyel sikerült nekik egy valóban jelentős történelmi eseményt, össztársadalmi szinten, a kaotikus tévhitek posványának jelentős mélységébe taszítani.” 

Versenyben volt Schobert Norbi, alias „A nemzet biokémikusa” is, „a fonálférgek evolúciója terén végzett felülmúlhatatlan kutatási eredményeiért”,  „a szerves molekulák megismerése és a maszkviselés kapcsán folytatott fáradhatatlan önképző és nép(félre)nevelő tevékenységéért”.

„A Covid világjárvány idején promotált csodatévő termékei révén a Gazdasági Versenyhivatallal folytatott hősies küzdelméért, valamint a valódi gyógymódok helyett hiú ábrándokkal való sikeres kereskedésért” pedig Varga „C-peptid” Gábor is ringbe szállhatott.

Külföldön is létezik több ilyen jellegű esemény, a briteknél például ez a Rozsdás borotva-díj. A zsűri szerint a díjazás során figyelembe vették azt is, hogy az adott személy mekkora követő táborral rendelkezik, hiszen minél több emberhez szólnak, annál veszélyesebbek lehetnek az általuk terjesztett dezinformációk.

A díjkiosztó élőjét ezen a linken lehet megtekinteni.