Gulyás Gergely: Orbán Viktor először Kövér Lászlót kérte fel köztársasági elnöknek

Gulyás Gergely: Orbán Viktor először Kövér Lászlót kérte fel köztársasági elnöknek

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyinterjút adott az atv.hu-nak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ebben többek közt Novák Katalin köztársaságielnök-jelöltté választásáról is kérdezték a politikust. Mint ő elmondta, azért Novákra esett a választás, „mert a több felmerülő jelölt közül Kövér László nem vállalta, ennek ismeretében pedig egyetértettünk abban, hogy Novák Katalin jelölése a legjobb döntés”. Ugyanis Kövér egyértelműen jelezte, hogy ahogy korábban, úgy most sem szeretné elfoglalni az államfői széket.

A felvetésre, hogy Kövér jelölése provokáció lett volna, Gulyás azt válaszolta: ezt ő nem így gondolja, Kövért is legjobb meggyőződéssel támogatta volna. – Egyetlen fajsúlyos érvet tudtam volna felhozni ezzel szemben: a Fideszben nehezen betölthető űrt hagyott volna a házelnök kivonulása a pártpolitikából – tette hozzá. Később egyébként arra is kitért, Áder János 10 éve látja el úgy az elnöki feladatokat úgy, hogy „az megalapozott kritikára nem adott okot”.

A politikus más témákról is beszélt:

• A Völner-ügyet „sajnálja”. – Egyet tudok mondani: egy ilyen súlyú ügyben a mi oldalunkon már a gyanúnak is van következménye, Völner Pál azonnal lemondott – tette hozzá.

• Szerinte teljesen kizárt a Huxit, vagyis hogy Magyarország kilépjen az Európai Unióból. – (...) az intézményesített európai együttműködésnek nincs alternatívája, ezért mi nem az EU szűkítésében, hanem  – éppen ellenkezőleg – a bővítésében vagyunk érdekeltek – fejtette ki.

• „Ha mi elveszítettünk egy választást mindig gratulálunk a győztesnek. Orbán Viktor ezt Medgyessy Péter és Gyurcsány Ferenc esetében is megtette  – még a választás estéjén. Ugyanez politikai ellenfeleinkről nem mondható el.”

• Az ellenzékről úgy fogalmazott: „a kirakatküzdelmek mögött teljes az elvi egyetértés: Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc gyakorlatilag szerves egységet alkotnak”.

A teljes interjú itt olvasható el.