Jóval többen haltak meg december elején, mint az elmúlt években

Jóval többen haltak meg december elején, mint az elmúlt években

Fotó: Unsplash/Martha Dominguez

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

December első két hetében 40 százalékkal többen hunytak el itthon, mint az előző öt év hasonló időszakában – vette észre a 444 a KSH adatközlésében.

A 49. (november 30.-december 6.) és 50. héten (december 7-13.) 1188-cal, illetve 1059-cel többen hunytak el mint annak az időszaknak az elmúlt öt éves átlaga.

Szeptember eleje (36. hét) és december 13-a között a többlethalálozás 9422 fő. Ugyanebben az időszakban (36-50. hét) az operatív törzs hivatalos adatai szerint 6515-en hunytak el koronavírusban. A különbség 2907 fő – írja a 444.

Hozzáteszik: ezek a halálesetek a hivatalos jelentések alapján nem köthetőek a koronavírushoz. Máshoz viszont nehéz, mert nem volt egyéb olyan tényező a víruson és annak következményei túl,  ami jelentősen emelné az elmúlt évekhez képest a halálozást. Feltételezhető, hogy sok covidos áldozat nem került be a hivatalos statisztikába, vélhetően azért, mert nem is tesztelték őket. Az is előfordulhat, hogy a járványstatisztika is megcsúszott. Ahogy az is magyarázat lehet, hogy súlyos, nem covidos betegek ellátása is akadozik a járványüzemmódra átállított egészségügyben.

A friss adatokban viszont az elmúlt évekhez képesti többlethalálozást már pontosan lefedi az operatív törzs által jelentett covid-halálozás. Sőt, az 50. héten még meg is haladja azt.