Kánikula: A legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben a déli megyékben

Kánikula: A legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben a déli megyékben

Járókelő hűsíti magát egy szökőkútnál a belvárosi Szabadság téren (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés megyére, ott a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat. A középső és déli megyékben általában 27 fok körül alakul a napi középhőmérséklet, így a másodfokú (narancs) figyelmeztetés van érvényben Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna megyében.

A meteorológiai szolgálat azt is írta, hogy hétfőn elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén, a nap második felében lehetnek zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni kialakulásukat. A zivatarokhoz viharos, 60-80 kilométer/órás széllökések, 1-2 centiméteres jéggel járó jégesők, és helyenként felhőszakadás is társulhat. Az északkeleti tájakon késő délutántól – nagyobb bizonytalanság mellett – heves zivatar előfordulására is van esély, emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén megye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki emiatt.

Az előrejelzés szerint egyébként a hét első napján sok napsütésre lehet számítani, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 38 fok között várható, de délkeleten egy-egy helyen 39 fok sem kizárt. Késő estére 22 és 28 fok közé csökken a hőmérséklet.

 

Címkék: hőség, kánikula