Karácsony Gergely: a lakosság bevonásával tervezik a Csillaghegyi gát építését

Karácsony Gergely: a lakosság bevonásával tervezik a Csillaghegyi gát építését

Karácsony Gergely főpolgármester kihelyezett kabinetülést tartott Óbudán, 2024. január 19-én. (Képernyőfelvétel: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony Gergely főpolgármester ismét kihelyezett kabinetülést tartott, ezúttal a harmadik kerületben. A „Védvonalak és klímaválság: a főváros, a Csillaghegyi öblözet és Észak-Pest árvízvédelmi fejlesztéseiről” címmel meghirdetett esemény a két kerületében zajló zöld fejlesztésekkel foglalkozott.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón a főpolgármester arról beszélt, a Duna ugyan elválasztja egymástól a két kerületet, a fejlesztések azonban Óbudán és Újpesten is hasonló szellemben folynak. – A főváros és a két kerület vezetése egyaránt azon dolgozik, hogy a lehető legtöbb zöld terület maradjon meg, ugyanis csak így marad élhető a város, ahol jól érzik magukat az emberek. A főváros segítségével például az újpesti főtér is megújulhatott. Hogy a zöld irány megvalósulhasson, korlátoznunk kell az ingatlanfejlesztéseket, és megőrizni a természeti, természetközeli állapotot. Így a két kerületben jelentős területek kaptak természetvédelmi besorolást – mondta Karácsony Gergely.

A főpolgármester arról is beszélt, hogy a klímaváltozás egyértelmű tény, ezt mutatta az elmúlt év végén teljesen szokatlan időpontban jelentkezett magas dunai vízszint. Éppen ezért fontos árvízvédelmi fejlesztésekre kerül sor a Csillaghegyi öblözetben, valamint az Észak-Pesten. Karácsony Gergely kiemelte, Újpesten már elkészültek a tervek, a Csillaghegyi gát építését pedig a lakosság bevonásával tervezik, hiszen ők fognak itt élni. Hozzátette, a gátépítés nagyszerű lehetőséget ad arra is, hogy pályázati pénzek felhasználásával megújuljon a part, kiemelt figyelemmel a természeti értékekre.

Kiss László, harmadik kerületi polgármester Karácsony gondolatmenetét folytatva arról beszélt, ideje hogy ne politikusok döntsenek egy füstös szobában az ilyen fontos fejlesztésekről, hanem a helyben élők. Ezért arra kérik az itt lakókat, márciusig juttassák el hozzájuk elképzeléseiket, hol és milyen gát épüljön. Lényegesnek nevezte, hogy megmaradjanak a zöld területek és a szabadstrand, ne csúfítsák el a környéket természetpusztító beruházások, például ingatlanfejlesztések.

Az újpesti önkormányzat vezetői arról beszéltek, 35 ezer újpestit óv az ártól a védvonal, amelynek tetejére kerékpárutat is terveznek, s ezzel a környéken lakók, illetve az ide látogatók biciklizés közben élvezhetik a zöld környezetet. Az is elhangzott, hogy a főváros segítségével több út is kizöldült a kerületben, illetve egyhektáros parkot hoztak létre a városközpontban.