Karácsony Gergely is megszólalt a Pesti Úti Idősek Otthona ügyében

Karácsony Gergely is megszólalt a Pesti Úti Idősek Otthona ügyében

Karácsony Gergely (Fotó: Halász Nóra / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szűrés, szűrés és szűrés – ez kell a védekezéshez, a járvány megfékezéséhez, különösen ott, ahol sok idős él együtt – közölte Karácsony Gergely, miután kiderült, hogy az önkormányzati fenntartású Pesti Úti Idősek Otthonában már száznál is több fertőzött van, illetve öten elhunytak.

A főpolgármester jelezte, már a szerdai kormányülésen kezdeményezte, hogy haladéktalanul kezdődjön el az ország összes idősotthonában a koronavírus-szűrés, erre ígéretet kapott a kormánytól. – Igaz, arra is, hogy a főváros végre megkapja a védekezéshez szükséges információkat az operatív törzstől, ehhez képest ma is a sajtótájékoztatóból tudtuk meg az önkormányzat fenntartásában működő intézményre vonatkozó információkat – fűzte hozzá.

Karácsony Gergely felidézte, hogy a fővárosi fenntartású intézményekben a napokban vizsgálódott a kormányhivatal, és mindent rendben talált. A Pesti úti otthonba annak a kórháznak a vezetése látogatott el, ahova járvány előtt és járvány idején is a betegeket szokták szállítani. Az átadott információ szerint a kórház orvosai is rendben találták mindent.

– Nem kell ahhoz infektológusnak lenni, hogy rájöjjünk: ahol sok idős, beteg ember él egy helyen, ott különösen nagy a járvány kockázata – írta.

Megjegyezte, hogy heroikus munkát végeznek ezekben az otthonokban az orvosok és ápolók. Vannak, akik az ellátottjaik védelmében beköltöztek a nyugdíjasházakba, hetek óta nem találkoztak a családjukkal. Minden megbecsülés őket illeti. – Amiben ők is, mi is némi hiányt szenvedünk, azok a védőfelszerelések, a főváros eddig is, és ezután is azon dolgozik, hogy ezeket beszerezze, tegnap például plexi arcmaszkokat sikerült szerezni – írta a főpolgármester.