Karácsonyék a 2019-es koncepcióhoz ragaszkodnak a Lázár-féle mini-Dubaj helyett

Karácsonyék a 2019-es koncepcióhoz ragaszkodnak a Lázár-féle mini-Dubaj helyett

Karácsony Gergely (Fotó: Karácsony Gergely / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A főváros vezetése ragaszkodik a Rákosrendező területére tervezett beruházásnál a konszenzusos, 2019-es koncepcióhoz, és jövő év elején társadalmi egyeztetést szeretne lefolytatni az ügyhöz kapcsolódó kérdésekben – mondta el a főpolgármester pénteken egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Karácsony Gergely közölte, szerintük az rossz sorrend, hogy a kormány először egy államközi megállapodásban kijelöli a beruházót, majd utána tárgyal arról, mit valósítsanak meg. Először ki kell találni, hogy mit akarunk itt megvalósítani – mondta, hozzátéve: ebben egyébként nagyon széleskörű szakmai és politikai konszenzus van. Amellett, hogy a fejlesztésben az állam mint finanszírozó és tulajdonos vesz részt, nagyon helytelen lenne a főváros vezetése és a budapestiek nélkül döntéseket hozni – hangsúlyozta a főpolgármester az MTI beszámolója szerint. Kijelentette: minden politikai és jogi lehetőséget megragadnak azért, hogy a politikai szándékot összeegyeztessék a koncepcionális terveikkel, amelyek alapján az érintett területen egy kompakt, zöld városrész jöhetne létre 8-10 ezer lakással és 30-40 hektár városi közparkkal.

Mint megírtuk, 130 hektáron új millenniumi városrész épülhet a rákosrendezői vasútállomás helyén és közelében a „mini-Dubajnak” csúfolt beruházás keretében. Lázár János építési és közlekedési miniszter erről hétfőn számolt be egy sajtótájékoztatón, a javaslat alapján két részre osztanák a területet: 300-350 ezer négyzetméterre van szüksége a kötöttpályás- és más közlekedésnek, a fennmaradó nagyjából 900 ezer négyzetméter hasznosítását kezdhetik meg. Ennek 60-65 százaléka lenne a tervek szerint beépítve (egy több mint 200 méteres toronyház is tervben van), a kimaradó területen, vagyis 250-300 ezer négyzetméteren Budapest új és legnagyobb, legmodernebb zöldparkja valósulna meg. 

A magánbefektetővel vagy magánbefektetőkkel még zajlik az egyeztetés, és előkészítés alatt van egy nemzetközi szerződés 5 milliárd eurós értékben (egy zártkörű eligazításon Lázár már tízmilliárdhoz közelebbi összeget emlegetett a VSquare hírlevele szerint. Lázár János azt nem árulta el, hogy kiről vagy kikről van szó, de szavaiból arra lehet következtetni, hogy a korábbi híreknek megfelelően arab üzletemberek lehetnek.