Kásler: az itthon használt vakcinák 69 és 88 százalék közötti védelmet biztosítottak

Kásler: az itthon használt vakcinák 69 és 88 százalék közötti védelmet biztosítottak

Kásler Miklós (Képernyőfelvétel: Kásler Miklós / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Cáfolhatatlan kutatási eredményekkel tudjuk bizonyítani azt, hogy az oltás rendkívül fontos, életet ment – erről írt közösségi oldalán Kásler Miklós, az egészségügyért is felelős emberi erőforrások minisztere, aki egy vele készült beszélgetést is közzétett Életközelben című videósorozata keretében.

Mint kifejtette, Magyarországon 2021. január 22. és június 10. között 3,7 millió ember koronavírus elleni oltása valósult meg, az ezzel kapcsolatos adatok a Nemzeti Népegészségügyi Központban vannak. Ezek feldolgozása után világossá vált, hogy a Magyarországon használt vakcinák 69 és 88 százalék közötti védelmet biztosítottak a vírussal szemben. A halálozás és a betegség súlyos lefolyását pedig átlagosan 88 és 98 százalék közötti mértékben előzték meg az oltóanyagok.

Arra is kitért: a vakcinációval körülbelül 9500 ember életet lehet megmenteni ebben az időszakban, és ennek majdnem a felét a két keleti vakcinák beadása mentette meg. Hangsúlyozta, a Sinopharmmal oltott  emberek amerikai beutazását az Egyesült Államok lehetővé tette, vagyis közvetetten elfogadták, hogy a vakcina hatásos, ez pedig a WHO is megtette más formában.

Kásler arra is kitért, a vizsgálataik egyértelműen bizonyítják, hogy mindegyik vakcina esetében kimutatható a sejtes immunitás és a humorális immunitás is. – Fontos, hogy ezt a két értéket együttesen kell értelmezni és bár egyik a másikkal bizonyos mértékig korreál nem felel meg egyik a másiknak. Az ellenanyagszint paraméterei önmagukban nem bizonyítják a védettséget! Az mRNS-alapú vakcinák esetében, mint a Pfizer és a Moderna az ellenanyagszint emelkedése gyors, viszont gyors a csökkenése is. Az Astrazeneca második oltása után az ellenanyagszint csökken, amiből az következik, hogy az Astrazenecával való további oltást elvégezni nem célszerű. A Sinopharm vakcinával történt átoltás szélesebb sprektrumú védelmet biztosít, mint az összes többi vakcina, ugyanis itt a vírus összes fehérjéje ellen kialakul az immunitás nem csak a tüskefehérje ellen ami közben mutálódik – állította.

A miniszter szerint a teljes immunitás vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az idő múlásával minden életkorcsoportban jelentősen csökken az immunválasz ezért mindenképpen fontos a harmadik oltás felvétele. Azt is megemlítette: a cukorbetegségben szenvedők kitettsége a koronavírussal szemben rendkívül magas, amit mi sem bizonyít jobban mintsem, hogy a koronavírusban elhalálozottak 33 százaléka szenvedett cukorbetegségben. Mellettük fokozott veszélyben vannak a krónikus tüdőbetegek vagy szív dekompenzáltak és más krónikus betegségben szenvedők is.