Kitiltják-e a mobiltelefonokat a tanóráktól? Itt a belügy válasza

Kitiltják-e a mobiltelefonokat a tanóráktól? Itt a belügy válasza

Mobiltelefon. Képünk csak illusztráció! (Fotó: PxHere)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mellár Tamás, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője érdeklődött az iránt a belügyminiszternél, hogy „Tervezi-e a kormányzat kitiltani a diákok mobiltelefonjait a tantermekből?”

Az ellenzéki politikus szerint tavaly ősszel több egymásnak ellentmondó kijelentés látott napvilágot ez ügyben, a kormány különböző tárcái egymásnak mondtak ellent, hogy éppen kitiltanák, vagy sem a diákok mobiltelefonjait a tantermekből. Idézte Csák János minisztert is, aki december 4-én úgy fogalmazott: „most dolgozunk azon, hogy például brit mintára, az osztálytermekbe beengedjük-e a telefonokat vagy sem.” A Belügyminisztérium nem sokkal később igyekezett ezt az állítást cáfolni, ők a sajtónak úgy fogalmaztak, hogy „a köznevelési intézményeink saját házirendjükben dönthetnek a digitális mobileszközök tanórai és tanórán kívüli használatáról. Ezért is kérte a kérdés tisztázását „pécsi választópolgárként” Mellár Tamás. 

Az írásbeli kérdésre Rétvári Bence államtitkár válaszolt. Eszerint a kormány nem tervezi, hogy központi utasítást ad ki a mobiltelefonok és egyéb digitális, infokommunikációs eszközök tanórai és azon kívüli használatára vonatkozóan. Erre vonatkozóan ugyanis az iskolák hozhatnak szabályokat a  házirendjükben.