Kunetz Zsombor: Korszakos lehetőséget ad a fenyíteni próbáló Pintér az orvosi kamara kezébe

Kunetz Zsombor: Korszakos lehetőséget ad a fenyíteni próbáló  Pintér az orvosi kamara kezébe

Kunetz Zsombor

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egészségügyi szakértő szerint az orvosi kamara még soha nem volt ennyire egységes. A törvénymódosító már megjelent: aki nem nyilatkozik időben, automatikusan megszűnik MOK-tagsága.

Nem mondom, hogy nem volt várható, de azért arra számítottam, hogy egy picivel több stratégiai érzékkel bír a doktor belügyminiszter tábornok vezetői készsége. De nem – reagált Facebook-posztjában Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a Belügyminisztérium hétfő délelőtti közleményére. Eszerint törvényjavaslatot nyújtanak be, amelynek értelmében meg fog szűnni az orvosok kötelező kamarai tagsága, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) etikai bizottságai által folytatott vizsgálatokat pedig egy Pintér Sándor alá rendelt tanácsadó testület, az úgynevezett Egészségügyi Tudományos Tanács hatáskörébe utalják.

Kunetz Zsombor szerint a lépéssel korszakos lehetőséget ad a Belügyminisztérium a MOK kezébe, ugyanis azzal, hogy megszünteti a kötelező kamarai tagságot, csak látszólag fenyíti be az orvostársadalmat. „Hiszen pontosan a folyamatos agresszív, naponta változó, a betegeket súlyosan veszélyeztető elképzelések ellen protestáló Magyar Orvosi Kamara még soha nem volt ilyen egységes. Neki lehet menni, de amennyiben az önkéntes tagság csak, akár a jelenlegi 30 százaléka marad (ezt én nem tartom valószínűnek, a többség maradni fog), az akkor is több, mint tizenkétezer orvost jelent. Ez gombócból is sok” – írta. Egy ekkora magas presztízsű érdekérvényesítő szervezetnek, „amelynek immár nem kell a kormány irányában finomkodnia, milyen erőt jelenthet majd” – fogalmazott a szakértő.

Mint megjegyezte a kormány ezzel a lépéssel a lehető legtöbbet tette az orvosokért, „még akkor is, ha ez egy kicsinyes politikai bosszú eredménye”. Kunetz szerint az etikai eljárások nehezen lesznek értelmezhetőek, ha egy olyan szervezetre bízzák, amelynek nincs semmiféle idevonatkozó Etikai Kódexe. Megjegyezte továbbá, hogy feltételezése szerint a törvényalkotó nem gondolt bele abba, a kötelező kamarai tagság eltörlése egyetlen kamarát érint mindössze. „Én most rettegnék Parragh László helyében, mert előbb vagy utóbb, ha másként nem, egy uniós felülvizsgálat során bizony a megélhetése, az ő ingyenélősködése is megszűnhet” – zárta gondolatait Kunetz Zsombor.

Ahogy arról lapunk is hírt adott, a Belügyminisztérium azzal indokolta a lépését, hogy a MOK veszélyezteti a biztonságos egészségügyi ellátáshoz való alkotmányos alapjog érvényre jutását azzal, hogy „hatalmával visszaélve nyomást gyakorol az orvosokra, hogy ne írják alá az ügyeleti szerződéseket”. „A Magyar Orvosi Kamara etikai eljárásokat kilátásba helyező fenyegetése elvtelen és elfogadhatatlan” – írták.

Időközben a Parlament honlapján közzétették a törvénymódosító javaslatot, amelynek benyújtója Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, előadója pedig Pintér Sándor belügyminiszter. A dokumentum alapján elmondható, hogy a kormány adminisztratív eszközökkel is elő akarja mozdítani a MOK tagságának csökkenését. Hiszen a törvény hatálybalépése után harminc nappal automatikusan megszűnik azoknak az orvosoknak a kamarai tagsága, akik nem tesznek nyilatkozatot ennek ellenkezőjéről, vagyis arról, hogy a továbbra is MOK tagjai kívánnak maradni.  

A kamara még nem reagált, de délután négyre rendkívüli sajtótájékoztatót hirdetett Koncepciós eljárásban támadta meg a kormány az orvosokat címmel.