Lázár János minisztériuma „kilopott” vagy „áldokumentumokat” nem kommentál

Lázár János minisztériuma „kilopott” vagy „áldokumentumokat” nem kommentál

Képünk illusztráció! (Forrás: MÁVInform/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az állam is veszítene a busz- és HÉV-szerződések felmondásával – erről tájékoztatta a Telex cikke szerint Lázár János minisztert egy korábbi levelében a MÁV. A szakmai összefoglaló szerint a Budapest-bérletek érvényességének felmondásából a MÁV-Volánbusznak nincs haszna, a korábbi rendszer megszüntetésével pedig az állam már rövid távon is veszítene. A közös rendszer mégis megszűnni látszik, a miniszter pedig január 9-én tarifareformot, egyes bérlettípusok megszűnését, ingyenes utazások kiterjesztését jelentette be. Lázár azt is mondta, hogy ha a főváros elfogadja a vármegye- és országbérleteket, akkor a Budapest-bérlet továbbra is érvényes maradhat a MÁV, a HÉV és Volánbusz fővárosi szakaszain. Vitézy Dávid  volt államtitkár erősen bírálta a felvetést, Karácsony Gergely viszont inkább bizakodó volt.

A Telex csütörtöki cikke után érdeklődtünk az Építési- és Közlekedési Minisztériumnál (ÉKM), mi az álláspontjuk a MÁV szakmai összefoglalóját illetően. Hogy állnak jelenleg a tárgyalások, és elfogadnák-e a közös elszámolást abban az esetben, ha Budapesten belül is érvényessé válna a vármegye- és országbérlet? Ezekről is kérdeztük a minisztériumot, amelytől csütörtök késő délután kaptunk válaszokat.

A hivatal lapunknak azt írta: elkötelezett abban, hogy csak olyan közösségi közlekedési modell működhet március elseje után, amely az állam szempontjából a korábbinál költséghatékonyabb. További cél, hogy a Budapesten és az agglomerációban lakók, illetve a fővárosi és vidéki emberek vonatkozásában igazságosabb legyen az új szisztéma. – Minden egyéb összeesküvés-elméletet, kilopott/megszerzett/talált, nem hivatalos döntés-előkészítő anyagokat és/vagy áldokumentumokat nem kommentálunk – válaszolta a minisztérium.

Az ÉKM azt is hozzátette, álláspontja a Budapest-bérlettel kapcsolatban nyilvános és változatlan, azt Lázár János miniszter a tarifareformról szóló sajtótájékoztatón ismertette. Mi lenne számukra megfelelő? – Kölcsönös tarifarendszer, azaz a Budapest- és Pest-vármegyebérletek kölcsönös elfogadása a budapesti helyi és az agglomerációs, helyközi járatokon. Ennek az új modellnek a technikai részleteit – ideértve a 12 milliárd forintos állami normatíva felhasználását is – a minisztérium és a főváros közötti tárgyalások lehetősége és feladata kidolgozni – válaszolta a minisztérium, hozzátéve, hogy a tárgyalások folyamatban vannak.

Az ÉKM-nél érdeklődtünk Karácsony Gergely keddi Facebook-bejegyzéséről is. A főpolgármester ebben azt írta: „a HÉV-vonalak 2016-os államosítása óta semmilyen érdemi fejlesztés nem történt. A közel 50 éves járműpark nemcsak korszerűtlenné váló kocsikat, de a meghibásodások miatt egyre kevesebb működőképes járművet jelent. Nem véletlen, hogy idén januártól ritkítják a HÉV-járatok közlekedését.” A minisztériumtól erre vonatkozólag nem kaptunk külön választ.

Nemcsak a HÉV-járatokét ritkítják egyébként. A BKK csütörtökön jelentette be, hogy péntekenként több mint negyven busz-, hat troli- és négy villamosjárat fog lassabban közlekedni, míg hétfőnként tizenhat buszra, egy villamosra és négy trolira is ritkábban szállhatunk majd fel.