Megdöbbentő részletek derültek ki a bicskei gyermekotthon nevelőinek 2011-es bejelentéséből

Megdöbbentő részletek derültek ki a bicskei gyermekotthon nevelőinek 2011-es bejelentéséből

A bicskei gyermekotthon (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közérdekmű adatigényléssel kikérte a Népszava az anonimizált változatát annak a beadványnak, amelyet még 2011. szeptember 20-án írt a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon két munkatársa a fővárosi önkormányzat gyermekvédelmi osztályvezetőjének arról, hogy több gyerek szerint is abuzálta őket az intézmény igazgatója. A lap azt írta, a beadványban leírt megdöbbentő részletek még érthetetlenebbé teszik, hogy az akkor Tarlós István vezette önkormányzat miért érte be feljelentéssel, fenntartóként miért nem tett azonnali lépéseket az otthonban, amelynek igazgatóját csak évekkel később ítélték el pedofil bűntettek miatt.

„A gyermekotthon igazgatója sakkozás közben dióval kínálta úgy, hogy a diókat tartó markát a fiú heréjéhez érintgette. Máskor a combját simogatta, azt kérdezve a gyermektől, hogy jó-e ez neked.” Máskor kétértelmű megjegyzéseket tett arról, hogy „állítsák fel együtt a bábukat” vagy „elcseppenünk, ha nem vigyázunk” – olvasható a beadványban. A Népszava szerint a dokumentumban több egyértelmű jelzés is volt arról, hogy a később pedofil bűncselekményekért 8 év fegyházra ítélt igazgató, Vásárhelyi János szexuális visszaéléseiről szinte mindenki tudhatott az intézményben, akár több éve.

Miután a beadványt megkapta a főváros, a gyermekvédelmi osztály, a főjegyző, a főpolgármester-helyettes, a kommunikációs vezető és a jogi csoport is elkezdte gyártani a feljegyzéseket, majd arra jutottak, hogy az ügy a rendőrségre tartozik. Az ügyben kikérték a TEGYESZ ma is nagy tekintélynek örvendő gyermekvédelmi szakértőjének véleményét, aki szerint „a fenntartó esetleges vizsgálata csak megzavarja a rendőrségi vizsgálat folyamatát”. Mint a lap felidézi, az ügyet a bicskei rendőrkapitányságra bízták annak ellenére, hogy Vásárhelyi János köztudottan mélyen beágyazódott volt a helyi elitbe. Az esetet átvevő Fejér megyei rendőrök három hónappal a nevelők bejelentése után kérték be az ügy iratait. A hivatalosan szabadságra küldött igazgató addigra saját bevallása szerint is elbeszélgetett az érintett gyerekekkel. Mire a rendőrség tanúként meghallgatta a gyerekeket – hátuk mögött a törvényes képviseletüket ellátó K. Endrével, aki a megvádolt igazgatóval függőségi viszonyban lévő helyettese volt – mindenki visszavonta a vallomását. Mire a rendőrség lezárta nyomozást, Vásárhelyi már régen visszatért az otthonba, amihez a fővárosi gyermekvédelmi osztály vezetője gratulált is. S minden ment tovább ugyanúgy, amíg az egyik fiú a vonat elé nem vetette magát.