Megjelent Pintér Sándor rendelete a tanárok teljesítményértékeléséről

Megjelent Pintér Sándor rendelete a tanárok teljesítményértékeléséről

Tanártüntetés Budapesten (Fotó: Koncz Tamás/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megjelent a Magyar Közlönyben az oktatásért is felelős Pintér Sándor belügyminiszter rendelete a pedagógusok teljesítményértékeléséről, amely érvényes tanárra, igazgatóra egyaránt. A tanárt az igazgató (főigazgató), őt pedig az iskola fenntartójának képviselője értékeli évente a szeptember 1-től a tanítási év végéig nyújtott teljesítménye alapján. A Belügyminisztérium a pedagógusok háromévente esedékes kötelező előmenetele helyett akarja minden évben vizsgáltatni, milyen munkát végeznek a tanárok.

A teljesítmény értékelésére 100 pont adható. A pedagógusoknál ez úgy áll össze, hogy a három, személyre szabott teljesítménycél megvalósulásáért 8-8 pont, a hét értékelési szempont alapján 76 pont adható. Az igazgatók a négy, személyre szabott teljesítménycélért összesen 40, a hét értékelési szempont alapján 60 pontot kaphatnak. Az értékelésnél kiemelkedő az, aki eléri a 80 pontot, átlagos az 50 pontos, fejlesztendő, akinek teljesítménye 50 pont alatti. A rendelet szerint a teljesítményértékelés után a vezető a teljesítményszintek szerint besorolja az adott személyeket, és dönt az illetmény-eltérítésről. A rendelet csak lehetőségként említi, hogy az igazgató kikérheti a szülők, tanulók véleményét a az értékelésnél, amit rögzíteni kell egy elektronikus rendszerben.

A rendelet melléklete rögzíti a teljesítményértékelés szempontjait, pontszámait. A tanárok esetében például a „pedagógiai munka minősége, eredményessége” alapján 28 pont adható, a „feladatvállalás mennyiségi mutatói” esetében 12, a „munkavégzés megbízhatósága, határidők betartása” címszó alatt 8, de például kommunikációra és együttműködésre is 6, illetve „motiváció, elkötelezettség, etikus magatartás” alapján szintén 6 pont adható. Az igazgatóknál, igazgatóhelyetteseknél értékelik az intézményi feladatellátás eredményességét (10), az erőforrásokkal való gazdálkodást (10), a stratégiai szemléletet (10), vagy például a „külső kapcsolatokat” (10). Pintér Sándor rendelete 2024. június 1-én lép hatályba. A rendelet alapján a teljesítménytől függően akár csökkenthetnék is az illetményeket. Korábban a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, Totyik Tamás azt mondta, a sztrájkbizottsági egyeztetéseken (jegyzőkönyvben rögzített) ígértet kaptak arra, hogy a teljesítményértékelés alapján nem fogják csökkenteni a pedagógusok bérét. Az értékelés módszertanát csak később teszik közzé, de korábbi információk szerint az lehet majd jó tanár, aki a nevelést-oktatást közszolgálatnak tekinti, célja a „nemzet fejlődése, gyarapodása”, viselkedésével az intézmény és „a magyar köznevelés jó hírét” erősíti.