Momentum: Kiengedték Tompos Mártont a rendőrök

Momentum: Kiengedték Tompos Mártont a rendőrök

Tompos Mártont kiengedték a rendőrök (Fotó: Momentum / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Több órányi vegzálás után végül hajnali fél 2-kor kiengedték Tompos Mártont a Gyorskocsi utcából – számolt be róla a Momentum közösségi oldalán csütörtökön hajnalban. 

Mint írták, ez idő alatt nem engedték be az ügyvédjüket és nem engedték be egy másik ott lévő, még kiskorú gyerek szüleit sem. – Az persze nem derült ki, hogy miért vitték be a Momentum országgyűlési képviselőjét, ahogy az sem, hogy miért volt szükség este könnygázra, gumibotra és rendőri brutalitásra – írták.

Maga Tompos is posztolt az eset után. Egy fotót osztott meg, amelyen az látható, ahogy gyorskötözővel megkötözve áll egy rendőr mellett. – 2023, Magyarország. Mi folytatjuk. Te hol leszel? – tette fel a kérdést.

Később Fekete-Győr András, a Momentum volt elnöke, jelenleg is parlamenti képviselője arról írt közösségi oldalán: „ökölbe szorult a kéz ma éjszaka, ahogy a Gyorskocsi utcai fogda előtt virrasztottunk: a 17 éves Máté szüleit hat órán keresztül tartotta távol a rendőrség a gyereküktől, kint az utcán, a hidegben. Máté a diáktüntetésen egy vasoszlopba kapaszkodott, kétszer fújták arcba könnygázzal pár centiről, miközben gumibottal ütötték a lábát (az esetről videófelvétel tanúskodik). A fogda előtt kórházba kellett szállítani, hogy ellássák a sérüléseit. Képzelhetitek, mit élhetett át ő és a szülei, amikor hajnali négy óra körül újra visszakapták egymást, és együtt lehetett végre a család”. Fekete-Győr állítása szerint Tompost „alaptalanul megvádolták mindenféle bűncselekménnyel, majd mindent elengedtek. Vagyis beismerték, hogy jogellenesen állították elő és korlátozták a személyi szabadságát. Természetesen panaszt fogunk tenni az eljárással szemben”. – Súlyos szakmai kudarc volt a tegnapi a Pintér Sándor vezette magyar rendőrségnek, és súlyos erkölcsi kudarc a teljes Orbán-rendszernek – vélte a politikus.

Szerdán ismét tüntetés volt a kormány által bevezetni készült státusztörvény, illetve az oktatás eleve katasztrofális állapota ellen, ennek a végén a demonstrálók egy része ismét felment a Karmelita kolostorhoz kordont büntetni, aminek újból az lett a vége, hogy a rendőrök könnygázt vetettek be. Egy ponton a Momentum politikusát berángatták a rendőrsorfal mögé és gyorskötözőt tettek a kezére. A hatóságok az esettel kapcsolatos közleményükben úgy fogalmaztak: „a rendőrökre támadók közül öt embert előállítottak, velük szemben hivatalos személy elleni erőszak miatt az ügyészségen kezdeményeznek büntetőeljárást. A további elkövetők azonosítása folyamatban van”.