Nagy károkat okozott a szél a fővárosban is – Mára is figyelmeztetést adtak ki

Nagy károkat okozott a szél a fővárosban is – Mára is figyelmeztetést adtak ki

A viharos szélben megsérült fát vágnak ki a tűzoltók a IV. kerületi Rózsa utcában 2020. február 4-én. Ezen a napon Budapesten dőlt meg az országos szélrekord: a János-hegyen 124 kilométeres széllökést is mértek (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legerősebb széllökések elérik a 70–95 kilométer per órát, de a déli, délutáni órákban a Dunántúl nyugati felén (kiemelten az Alpokalja, Zalai-dombság, Bakony térségében) 100 kilométer per órát meghaladó szél is előfordulhat. A viharos erejű szél országszerte károkat okozott.

Az északnyugati, északi szél már reggel is sokfelé viharos lesz, de a reggeli, délelőtti óráktól tovább erősödik a szél - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett figyelmeztetésben.

A tájékoztatás szerint a legerősebb széllökések elérik a 70-95 km/h-t, de a déli, délutáni órákban a Dunántúl nyugati felén (kiemelten az Alpokalja, Zalai-dombság, Bakony térségében) 100 km/h-t meghaladó szél is előfordulhat.

A Dunántúl más részein, illetve esetleg a Tiszántúlon, Tisza vonalában, északkeleten is előfordulhat egy-egy 95-100 km/h körüli lökés. A középső-északi országrészben (Pest, Nógrád, Heves térségében) kevesebb helyen és csak átmenetileg erősödhet 70-80 km/h köré a szél. A szél csütörtökre virradó éjszaka veszít erejéből.

Tegnap a János-hegyen mértek 124 kilométer per órás széllökéseket, ami új országos szélrekord.

Országszerte több mint négyszázszor riasztották a tűzoltókat a viharos szél okozta károk miatt kedd este 6 óráig - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel.

Dóka Imre szerint a legtöbb beavatkozásra eddig az Észak-Dunántúlon, így Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Fejér és Veszprém megyében volt szükség, illetve Pest megyében és fővárosban is jelentős feladatokat ad a vihar. A károk nyomán két ember sérült meg.

Elmondta, hogy a szél jellemzően fákat döntött ki, ágakat szakított le, amelyek több esetben akadályozták a közlekedést. Ugyanakkor mintegy 100 épületben, köztük 10 közintézményben keletkeztek károk, mert a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról, 22 esetben villanyvezetékeket szaggatott le a szél.

Az OKF arról is tájékoztatott, hogy Szigetszentmiklóson, a Lehel utcában egy tizenöt méter magas fa gyökerestől kifordult és rádőlt egy házra. A fát a tűzoltóknak kell eltávolítani. Érden egy fa egy ház udvarára, Budaörsön egy utóra esett, Dabason pedig egy tizenöt méteres fa dőlt ki.

Budapest II. kerületében, a Zsolt fejedelem utcában egy fa és egy oszlop dőlt rá egy személyautóra, a XVI. kerületben, a Thököly utcában egy fa vezetékre dőlt, a XI. kerületi Mezőkövesd úton pedig azért kérték a tűzoltók segítségét, mert egy fa személyautóra, kerítésre, illetve közvilágítási vezetékre dőlt.

A III. kerületben, a K-hídnál és a Nánási úton is kidőlt fa akadályozta a forgalmat, XIII. kerületben, a Dráva utcában egy épület tűzfaláról pedig téglák hullottak a kövezetre - sorolták.