Nem mentek el a kormánypárti képviselők az akkugyáros bizottsági ülésre

Nem mentek el a kormánypárti képviselők az akkugyáros bizottsági ülésre

Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője (Fotó: Keresztes László Lóránt / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Határozatképtelen maradt az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának mai ülése, miután arra nem mentek el a Fidesz-KDNP képviselői. Az ülésen a „magyarországi akkumulátorgyárak, és a víziközmű-szolgáltatás helyzetéről és fejlesztési terveiről” tárgyaltak volna – számolt be a Telex.hu. Mint írják, az ülést Keresztes László Lóránt bizottsági elnök, LMP-s országgyűlési képviselő kezdeményezésére hívták össze. Mint arról beszámoltunk, a párt az akkugyárellenében tüntetést is szervezett múlt csütörtökön, amelyen Keresztes is felszólalt.

Meghívót kapott a Külügyminisztérium és az Energiaügyi Minisztérium egy-egy képviselője, továbbá Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója, és Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség ügyvezetője is. A portál szerint Keresztes László Lóránt elmondta, hogy a külügytől korábban szóltak, hogy nem tudnak részt venni, Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig külföldön tartózkodik.

Az ülésen több résztvevő is annak a véleményének adott hangot, hogy nem az akkumulátorgyártással van bajuk, mivel az keretek között normálisan is működhet. Ám abban a formában, ahogy a kormány tervezi, azaz úgy, hogy a hatóságok figyelmen kívül hagyják a szabályok betartását. Az ülésen jelenlévő ellenzéki képviselők – Orosz Anna (Momentum), Szabó Rebeka (LMP), Arató Gergely (DK) – a megjelent szakértőkhöz fogalmaztak meg kérdéseket, a többségében a gyárak vízigényéről kérdeztek – írták.

Kaderják Péter, a Magyar Akkumulátor Szövetség nevű civilszervezet vezetője a tudósítás alapján arról beszélt, hogy az iparág az elmúlt 5-6 évben lódult meg. Úgy véli, nem baj, hogy Magyarországon erős a járműipar – ehhez kapcsolódóan az akkumulátoripar is –, ez szerinte a zöld átálláshoz elengedhetetlen lesz. A szervezetnek a fenntarthatóság miatt vannak aggályai.

Miután a hat kormánypárti képviselő nem vett részt a tanácskozáson, így határozatképtelen maradt az ülés.

Hétfői fejlemény, hogy a katasztrófavédelmi hatósági eljárás után környezetvédelmi engedélyt is kapott a CATL debreceni üzemének megépítésére.