A nyílt utcán akart megerőszakolni egy nőt a fürdővárosban

A nyílt utcán akart megerőszakolni egy nőt a fürdővárosban

Ítéletet hirdetett dr. Gulyás Csilla Katalin bíró a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös visszaesőként 10 év börtönbüntetésre ítélték azt a férfit, aki tavaly januárban az utcán akart megerőszakolni egy fiatal nőt Hajdúszoboszlón. A fürdővárosban nagy port kavaró ügyben kedden hirdettek ítéletet. A támadó alig szabadult a börtönből – ahol szintén szexuális erőszak miatt ült –, de nem bírt magával. A közelben lakók figyeltek fel az áldozat segélykiáltásaira.

Szinte napra pontosan egy éve belerázkódott Hajdúszoboszló a városban futótűzként terjedő hírre: meg akartak erőszakolni egy hazafelé tartó 21 éves nőt a nyílt utcán éjnek idején. Egy szabadnapos rendőr akadályozta meg, hogy a kést is rántó támadó véghez vigye szándékát. A hamar kézre kerített férfi ügyében ma hirdettek ítéletet a Hajdúszoboszlói Járásbíróságon.

V. L., a támadó nem tudott választ adni a bíróságon arra a kérdésre, hogy miért támadta meg a nőt. Amikor a sértett észlelte, hogy valaki a nyomában van, futni kezdett, miközben többször segítségért kiáltott. Ugyan többször ki tudott szabadulni a támadó szorításából, de végül az az egyik útkereszteződésnél a földre teperte áldozatát. Mivel még ott is kiáltozott, a férfi elővette a bicskáját, és a mellkasánál megszúrta a nőt. „Ezt érzed?” – kérdezte ekkor tőle. Amikor a nő nadrágtartó övét próbálta kicsatolni, akkor érkezett meg a segítség: a segélykiáltásokra felfigyelő rendőr és a két lakos. Végül a szabadnapos egyenruhás húzta le a nőről a V.-t, a lány erejét összeszedve ekkor elszaladt. A vádirat szerint a rendőr ekkor közölte a férfival, hogy ő rendőr, igazolványát is felmutatva és kérte az iratait. A támadó azonban nem akarta ezt elhinni, és azt próbálta neki bemesélni, hogy a sértett az élettársa, és csak veszekedtek. A vádlott többször is távozni akart, végül azonban a felszólítás hatására valamivel együttműködőbbé vált.

A rendőrségen a hazafutott nő édesapja tett bejelentést a történtekről, ahol aztán összerakták, hogy ki lehet a gyanúsított. A nő szúrt, 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett. A támadó beismerte a cselekményt, de szerinte nem minden úgy történt, ahogy a vádiratban szerepelt. Például azzal védekezett, hogy rossz napja volt, italozott, és nem akarta megszúrni a nőt, a kulcscsomóján lévő bicskájától csak megszúródhatott a nő. Ezt a bíróság nem fogadta el; a nő kabátja és ruházata alig tudta tompítani a mellkastájékot ért szúrást.

A történteket a nő segítségére siető három férfi egyezően mesélte el, a nőt üldöző támadót pedig egy kamera is felvette. A rendőr és a kiáltásokra felfigyelő, éppen számítógépező fiatalember az édesapjával eredt a segélykiáltások nyomába. Így találták meg a nőt és az őt megtámadó férfit. A bírósági eljárás során a V. ugyan bocsánatot kért a nőtől, de az nem fogadta el. Pénz ajánlott neki sérelemdíjként pszichológiai kezelésre, de ő abból sem kért. Mint elhangzott: az áldozat ezt azzal indokolta, hogy nem szeretné, ha emiatt kedvezőbb ítéletet kapna támadója.

A férfit szexuális erőszak és testi sértés kísérlete miatt ítélték 10 éves börtönbüntetésre, és ugyanennyi évre a közügyektől is eltiltották. Mivel büntetett előéletű – korábban szintén szexuális erőszak miatt ült, sőt, tavaly januárban azért volt szabadlábon, mert kedvezménnyel szabadult –, nem szabadulhat hamarabb a börtönből. Kizárták a feltételes szabadlábra bocsátásból. Dr. Gulyás Csilla Katalin bíró ezt azzal indokolta, hogy a korábbi, szintén szexuális erőszakért rá kiszabott 6 éves szabadságvesztésből nem tanult, pedig esélyt kapott arra, hogy a büntetése letelte előtt megkezdje visszailleszkedését a társadalomba. A férfi azonban ezzel visszaélt – mondta.

Kiderült továbbá az is: a Hajdúszoboszlói Járásbíróság illetékességi területén az utóbbi hét évben négy eljárás folyt szexuális erőszak miatt. Ezek közül egyik sem az utcán történt. Ugyanakkor ebből a négyből kettőt is V. követett el. Mivel az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője pedig felmentésért fellebbezett, az ítélet nem jogerős. Ugyanakkor V. továbbra is előzetesben marad, részben a bűnismétlés veszélye miatt.