Nyíregyházi akksigyár: rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte az ellenzék

Nyíregyházi akksigyár: rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte az ellenzék

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j) és Taj Cse-hua, a Sunwoda alelnöke (b) érkezik a kínai Sunwoda beruházását bejelentő sajtótájékoztatójára a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. július 27-én. (MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte a Nyíregyházára tervezett akkumulátorgyárral kapcsolatban az ellenzéki frakció – jelentette be csütörtöki sajtótájékoztatóján Babosi György (Momentum) nyíregyházi önkormányzati képviselő, aki lakossági fórumot is szervez az ügyben, erre várhatóan szeptember első felében kerül sor.

– Azért van szükség a rendkívüli közgyűlés összehívására, mert a bejelentés óta eltelt hetekben szakmai szempontból számos ellentmondás látott napvilágot – tudtuk meg Babosi Györgytől. Mint hozzátette, leginkább a vízfelhasználás a kérdés: ugyan szürkevizet ígér a városvezetés, de nem világos, van-e olyan tisztítója a szennyvíztelepnek, amely a felhasználáshoz szükséges tisztaságú vizet elő tudja állítani az akkumulátorgyár számára. Az energiaellátás is kérdés lehet a képviselő szerint. Úgy tudják, 500 MW-os alállomás épül majd az ipari parkban, holott 100 százalékban napelemes ellátásról szólnak a bejelentések. Sőt, egy szerdán elhangzott kormányzati bemutatáson elhangzott, hogy gázerőmű is épül. Ezekután tisztázni szeretnék, hogy gázzal, vagy napelemmel állítják elő a szükséges energiát. Arra is kíváncsiak, hogy mekkora lesz a nyíregyháziak aránya a leendő foglalkoztatottak között. Tapasztalataik szerint szinte minden helyi panzió vendégmunkásokkal van tele, sőt úgy tudják, hogy a Nyíregyházi Egyetemen is szállásoltak el törököket. Emiatt elég nagy a morgolódás a városban – jegyezte meg, majd  leszögezte, hogy még aláírás előtt látni szeretnék azt a szerződést, amelyet a Sunwodával köt a városháza.

Az LMP – Magyarország Zöld Pártja is sajtótájékoztatón számolt be csütörtökön a nyíregyházi fejleményekről, egyben megemlítette a Szövetségben Nyíregyházáért frakció kezdeményezését a rendkívüli közgyűlés összehívásáról. Azt várja ettől a párt, hogy a városvezetés álljon ki, és adjon egyértelmű választ a kérdéseikre. „Szemétdomb és környezeti katasztrófa” lesz, ha ennek nem sikerül véget vetni – üzente a fiataloknak Pápai László, az LMP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Július végén jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a világ tíz legnagyobb elektromos akkugyártója közé tartozó kínai Sunwoda Nyíregyházán építi fel első európai gyárát. Az első ütem 93 milliárdos, ami aztán a többi szakasszal együtt 580 milliárdos beruházássá fog kiteljesedni. Ez az idei évben bejelentett eddig legnagyobb beruházás és több ezer munkahelyet fog létrehozni – mondta a külügyminiszter. A Sunwoda ezzel kapcsolatban azt közölte, hogy eddigi legmodernebb akkumulátorgyárát építi fel Nyíregyházán a Déli Ipari Park területén. Az építkezés jövőre indul és a tervek szerint 2025 legvégén kezdődik el a termelés. Az üzem lítium-ion energiaforrásokkal látja majd el Nyíregyházáról a kontinens autóipari szereplőit.

Amint arról beszámoltunk, Schmuck Erzsébet (LMP) országgyűlési képviselő akkoriban tartott sajtótájékoztatóján közölte, „megdöbbentőnek és elfogadhatatlannak” nevezte, hogy a nyíregyházi lakosok csütörtökön a médiából értesültek az akkumulátorgyár érkezéséről, így azt gyakorlatilag tényként közölték velük, amikor már megköttetett a megállapodás a kormány és a befektető között. Szerinte elfogadhatatlan az is, hogy a gyár létesítése nem úgy történik, hogy már előtte környezeti hatásvizsgálatot végeznének, vizsgálnák a gyár vízigényét és azt, hogy milyen intézkedések szükségesek a környezeti hatások csökkentésére. 

Babosi György (Momentum) nyíregyházi országgyűlési képviselő is arról beszélt cikkünkben, hogy a városháza óriási hibát követett el azzal, hogy nem kérdezte meg a nyíregyházi lakosokat, sőt, nem nem is tájékoztatta őket, hogy folyik ilyen tárgyalás. A Magyar Hangnak később azt mondta: még ha üzleti titok miatt nem is árulták volna el, ki a beruházó, általánosságban lett volna lehetőség a lakosság megkérdezésére. A lapunk munkatársa a tervezett beruházás helyszínén járt, erről szóló riportunkat ITT olvashatja.