Operatív törzs: A 40-es, 50-es korosztályból is többen lélegeztetőgépre szorulnak

Operatív törzs: A 40-es, 50-es korosztályból is többen lélegeztetőgépre szorulnak

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. április 10-én (Fotó: MTI/kormany.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország élelmiszerbiztonsági rendszere az egyik legjobb Európában – mondta el Zsigó Róbert államtitkár az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján. A Nébih szakemberei tesztelték a hazai áruházláncokat, és bár számos hibát feltártak, az üzletek felkészültek. Müller Cecília elmondta, három idősotthonban tartanak számon sok fertőzöttet, de bíznak benne, hogy sikerül megfékezni a járványt ezekben az intézményekben. Az országos tiszti főorvos elmondta, a május 3-i tetőzés után még hetekig eltarthat, mire a járvány lecseng.

Miként arról reggel már beszámoltunk: 2098 főre nőtt a Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma, miközben újabb 14 idős krónikus beteg hunyt el. Ezzel 213-ra emelkedett az áldozatok száma, míg 287-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 842 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen.

Koronavírus: újabb 14 halott Magyarországon | Magyar Hang

842 beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen. Kétezer felett az igazolt fertőzöttek száma.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár elmondta, az ország élelmiszerellátása biztosított. A járvány az élelmiszerlánc minden szereplőjét komoly kihívás elé állította, de az Agrárminisztérium folyamatosan követi az eseményeket. Hazánk élelmiszer-biztonsági rendszere az egyik legjobb Európában – hangsúlyozta. A Nébih folyamatosan ellenőrzi az élelmiszerláncokat, a szemléik során eddig számtalan hibát tártak fel, de sok pozitívumot is találtak. Tapasztalataik szerint a bevásárlókocsikat és kosarakat napi rendszerességgel mossák, ahogy a hűtők fogantyúit és a bankkártya-terminálokat is. Az üzletek 73 százalékában nem biztosítottak kézfertőtlenítőt, de az eladótérben elérhetők voltak ezek. Az áruházak jól vizsgáztak – összegezte Zsigó Róbert.

A közétkeztetésben is vizsgálódtak a szakemberek, eddig 230 intézményben jártak. A dolgozók nem mindig fordítottak figyelmet a személyi higiéniára, de mindenhol biztonságos ételeket tartanak az étlapokon. A szeszfőzdék átállhattak fertőtlenítőszer gyártására – mondta el Zsigó.

Az élelmiszerbiztonság azonban nem ér véget az üzletekben, a vásárlók így a Nébih honlapján találhatnak anyagokat az ottohoni biztonsági intézkedésekről.

A járvány miatt a termelők is nehéz helyzetbe kerültek, ezért a Nébih honlapján elindították a termelő-kereső rendszert, ahol a vásárlók megtalálhatják a közelükben lévő termelőket, és vásárolhatnak tőlük, így segítve a munkájukat.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, növekszik a fertőzés mértéke, és a tesztek száma is folyamatosan növekszik a WHO ajánlásának megfelelően. A szakember hangsúlyozta, továbbra is az idősotthonok lakói vannak a legnagyobb veszélyben. Három olyan intézmény van az országban, ahol nagyobb számban fordult elő a megbetegedés, a többi helyen csak egy-egy esetet regisztráltak. De időben vannak ahhoz, hogy megállítsák a fertőzéseket.

A Pesti úti otthonban az összes szűrővizsgálatot elvégezték tegnapra, 274 lakót és 41 dolgozót teszteltek. Összesen 62 pozitív mintát találtak közülük, a fertőzötteket elkülönítették. Bíznak benne, hogy a fertőzések száma nem növekszik tovább. Az intézményeket folyamatosan fertőtlenítik országszerte.

Továbbra is a főváros és Pest megye a legfertőzöttebb terület, de más megyékben is nő a betegek száma – árulta el a tiszti főorvos. 842-en vannak kórházban országszerte, 82-en lélegeztetőgépen, súlyos állapotban. Jellemzően idősebb emberek, de a 40-es, 50-es korosztályból is vannak ápoltak lélegeztetőgépen. A fertőzések száma növekszik, be kell tartani a korlátozó intézkedéseket.

A tesztelések kapcsán Müller Cecília elárulta, a kezdetektől fogva ragaszkodnak a tudományos tényekhez, amelyeket a WHO fogalmazott meg. Hangsúlyozta, a világszervezet szerint a hazai tesztelés megfelelő a járvány elleni küzdelemben. Magyarországon a nemzetközi mércével mérve is nagy számú laborvizsgálatot végeznek, és az ország megfelelően felkészült a legrosszabb forgatókönyvre. Talán sikerül elkerülni az exponenciális növekedést – fogalmazott.

Kiss Róbert rendőralezredes elmondta, ukrán, román és szerb vendégmunkások egy négy órás időszakban beléphetnek hazánkba minden nap, a mozgásukat figyelemmel követik, és a cél, hogy minél hamarabb hagyják el az országot. Mindannyian egészségügyi vizsgálaton esnek át, ha fertőzés gyanúja merül fel, nem léphetnek be az országba.

A kijárási korlátozásokkal kapcsolatos szabályszegésekről Kiss Róbert elárulta, eddig összesen 27497 esetben intézkedtek a rendőrök, és 5983 feljelentés született.

Újságírói kérdések következnek:

A hatósági házi karantén alatt lévő emberek dolgozhatnak otthonról – mondta Kiss Róbert, hozzátette, folyamatosan csökken a karanténban lévők száma.

A fertőzésben elhunytak jellemzően idős, más betegségben szenvedő emberek hunytak el. Nincs a látóterükben olyan, aki teljesen egészségesen halt volna bele a fertőzésbe, de nemzetközi példák szerint néhány esetben ilyen is van – mondta a tiszti főorvos.

Müller Cecília elmondta, a május 3-i tetőpont után nem növekedik a fertőzések száma, de ez nem jelenti azt, hogy a járvány végére értünk. A lecsengés hosszabb időszak, több hét is lehet, de idővel csökkennie kell. Akkor nyugszanak meg, ha legalább egy hétig folyamatosan csökken az új megbetegedések száma. Ez egy hosszabb folyamat, ez bizonyos.

Olyan idős személyek is kerülnek kórházba, akik nem idősotthonban élnek, hanem a saját otthonukban kapták el a betegséget – mondta el Müller Cecília.

Ahogy eddig is minden nap, így ma is küldtünk kérdéseket a sajtótájékoztató előtt az operatív törzsnek, választ azonban ezúttal sem kaptunk. Többek között erre lettünk volna kíváncsiak:

A Koronavírus.gov.hu-n közölt adatok szerint 50 ezer mintavétel történt. Az ugyanakkor nem derül ki, hány emberen végeztek tesztet, mint ahogy az sem, mely mintavételi eljárásokat veszik figyelembe. Információink szerint a tapasztalatok azt mutatják, hogy hamis negativitást mutathatnak azok a tesztek, amelynek mintáit fa pálcikával veszik, nem pedig műanyaggal.

  • A 50 ezer mintavétel hány tesztelt embert takar?
  • Mely tesztelési eljárások számítanak bele ebbe a számba? Például a kórházakba való belépéskor eszközölt testhő-mérés ilyen-e?
  • Meg tudják-e erősíteni, hogy a fa mintavevő pálcikával történt tesztelések fals eredményt hozhatnak?