Orbán Viktor titkára is letöltendő börtönt adna a svájci farkas kilövéséért

Orbán Viktor titkára is letöltendő börtönt adna a svájci farkas kilövéséért

Rekordot dönt európai vándorlásban az M237-es farkas. (Fotó: WWF Hungary Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár letöltendő börtönbüntetés kiszabásával büntetné Orbán Viktor titkára azt, aki kilőtte a Svájcból az Északi-középhegységig vándorolt farkast. A Miniszterelnöki Programirodát vezető Nagy János államtitkár a Facebookon fejtette ki véleményét a nagy vihart kavart esettel kapcsolatban – szúrta ki a hvg.hu.

A politikus Facebook-bejegyzésében emlékeztetett: a farkas fokozottan védett fajnak számít, kilövésének szigorú szabályai vannak. Írásában pedig személyes élményeiről is beszámol: „Túráim során többször gondoltam arra, hogy ha vadállattal találkoznék, mit is tennék. De szerencsére sem az őzek, sem a szarvasok, vaddisznók, de a madarak és siklók sem jelentettek veszélyt ☺️ Amikor a Zemplénben jártam, láttam ugyan farkasnyomokat, de a helyiek megnyugtattak, még ha az egy ordasé is volt, nem kell tőle tartani, mert igencsak kerüli az embert, elszalad.”

Nagy János aztán arról ír: „Bízom abban, hogy a magyar nyomozó hatóságok és igazságszolgáltatási szervek mindent megtesznek, hogy kivizsgálják ezt a szerencsétlen ügyet, és a kirívó természetkárosítást szigorúan megbüntetik - akár letöltendő börtönbüntetés kiszabásával is. Nem azért, mert ezzel szegény állatot fel lehetne támasztani, inkább azért, hogy a jövőben ilyen esetek ne forduljanak elő.”

Az M237 jelű farkas útjáról lapunk is beszámolt. Az állat Svájcból kóborolt el, először februárban jöttek arról információk, hogy egészen a Vértesig jutott el, majd Aggtelek felé vette az irányt. A hét elején pedig az látott napvilágot, hogy kilőtték.

A legfrissebb hírek szerint egy nyíregyházi vadász lőhette ki az állatot, akinél házkutatás során „természetkárosításra utaló bizonyítékokat” is találtak. A hvg.hu pedig úgy értesült, hogy a farkas jeladóját levágva találták meg. Az eset után online petíció is indult azért, hogy kapjon letöltendő börtönbüntetést az elkövető, amit mostanáig több mint 25 ezren írták már alá.