Publicus: Tízből kilenc ember nem tervezi állampapír vásárlását

Publicus: Tízből kilenc ember nem tervezi állampapír vásárlását

Forrás: allampapir.hu

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még a kormánypárti szavazók 81 százaléka sem tervez állampapírt vásárolni, még akkor sem, ha van megtakarítása. Az ellenzéki és a bizonytalan szavazók még bizalmatlanabbak az állammal szemben: 82, illetve 75 százalékuknál ez játszik szerepet abban, hogy nem terveznek állampapírt venni, bár lenne rá módjuk – derül ki a Publicus Research Népszava számára június 4-7. között készített felméréséből.

Mint arról lapunk is írt, a kormány június elején több jogszabályt is módosított annak érdekében, hogy lakosság bankbetétekben, értékpapírokban tartott pénzét átterelje állampapírokba. Többek között egy új adóterhet, a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kivetett e célból július 1-től a bankbetétek és fizetési számlák kamatára az eddig is fizetendő 15 százalékos személyi jövedelem adó mellé. Ugyanez vonatkozik a július 1-től megszerzett értékpapírokra, kötvényekre és befektetési jegyekre is. Az állampapírok hozama viszont, ahogyan eddig is, úgy ezután is adómentes marad.

Az intézkedésről a Publicus által megkérdezettek 85 százaléka hallott, és ugyanennyien nem értenek egyet a megtakarítások újabb megadóztatásával. Az ellenzéki szavazók 95, a bizonytalanok 88 százaléka válaszolt így, míg a kormánypárti szavazók bő negyede jó gondolatnak tartja, hogy egy újabb adóterhet kell megfizetnie.

Ugyanakkor a megkérdezettek 89 százaléka nem tervezi a közeljövőben állampapír vásárlását; még a kormánypártiak 81 százaléka sem, az ellenzékieknek és a bizonytalanoknak pedig a 94, illetve 92 százaléka válaszolt nemmel a kérdésre.

A Publicus megkérdezte azt is, hogy mit gondolnak az emberek Nagy Márton magyarázatáról, miszerint az új adóteher és a lakossági befektetések állampapírokba terelése a megtakarítások értékállóságát szeretné megóvni. A mérés szerint a megkérdezettek 86 százaléka nem hitte el ezt a magyarázatot, helyette inkább arra gyanakodtak, hogy az intézkedés valódi célja az államkassza egyre növekvő hiányának kipótlása. Még a kormánypárti szavazók 62 százaléka is egyetértett ezzel a megállapítással.

Az intézet azt is megállapította, hogy az emberek jelentős részének nincs is megtakarítása, amiből állampapírt vásárolhatna. Azoknak az 51 százaléka, akik azt mondták, hogy a jövőben nem terveznek állampapírt venni, azért válaszoltak így, mert nincs megtakarításuk. További 44 százalékuk pedig azért, mert nem bíznak az államban, 29 százalék pedig inkább másba fektet. 

 

Címkék: Publicus, állampapír