Semjén Zsolt elmagyarázta, miért az adófizetők finanszírozták az EDDA torontói koncertjét

Semjén Zsolt elmagyarázta, miért az adófizetők finanszírozták az EDDA torontói koncertjét

Edda-koncert Kanadában, középen Pataky Attila és Vasky Gábor (Fotó: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január elején írtunk arról, hogy 2020-ban még három állomásos koncertturnét szerveztek magyar közpénzből az Edda zenekarnak az Amerikai Egyesült Államokban 24 millió forintért, 2023-ban viszont már csak egyetlen kanadai fellépésre volt elég ugyanennyi közpénz. Ráadásul utólag, csaknem fél évvel a koncert után döntött arról a Bethlen Gábor Alap, hogy a magyar adófizetők állják a számlát.

Az ügyben Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő tett fel írásbeli kérdést Semjén Zsoltnak, arra volt kíváncsi, hogy mi indokolta, hogy a Bethlen Gábor Alap utólag 24 millió forint adófizetői pénzből támogassa Pataki Attila zenekarának egyetlen koncertjét Kanadában.

Semjén Zsolt a válaszában felidézte: az Extra Hungariam Alapítvány 2020-ben 24 millió forint támogatást kapott az Edda „Egy ez a tábor” nevű koncertturnéja támogatására, ám a turné a koronavírus-járvány miatt nem valósulhatott meg. Ám mivel a koncertek megszervezésének költségei megnövekedtek, a teljes turnét már nem tudták megszervezni. Így az alapítvány még határidőn belül kérelmezte a támogatás módosítását: a három koncertes turné helyett csak egy helyszínen, Torontóban valósulhatott meg a koncert 2023 áprilisában.

Semjén Zsolt azt is írta, hogy a kormány nemzetpolitikájának határozott célja, hogy a diaszpórában élő magyarság megőrizhesse identitását, a magyar kultúrához való kötődését a helyi közösségek programjai vagy vendégművészek előadásai révén. Így kiemelten támogatják azokat a rendezvényeket, amelyek ennek elősegítését célozzák.