Szabad Pécs: Bánki Eriket is beidézik a pécsi Volvo-gate ügyben

Szabad Pécs: Bánki Eriket is beidézik a pécsi Volvo-gate ügyben

Új, Volvo gyártmányú buszok a pécsi kertvárosi buszpályaudvaron 2015. október 16-án (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

Fotó: Sóki Tamás

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A választások után, májusban lesz az elhíresült pécsi buszos korrupciós ügyben, a Volvo-gate-ben a következő bírósági tárgyalás – írja a Szabad Pécs, amely úgy értesült, hogy a bíróság döntése értelmében kihallgatják az ügyben Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselőt is.

Bánki Erik kihallgatását indítványozta egyébként a korrupciós ügy sértettje, a pécsi Tüke Busz Zrt. is. A lap szerint a tárgyalási értesítő csütörtökön megérkezett a felekhez.

A bíróság a következő, május 10-i tárgyaláson Bánki Erik mellett még több másik tanút is kihallgat, többek közt az ügy eredeti harmadrendű vádlottját, aki magát bűnösnek vallva elismerte, hogy pénzmosást követett el.

A pécsi buszbeszerzési botrány lényege, hogy a buszflotta 2015-ös lecserélésekor az eredeti ajánlatnál több százmillió forinttal drágábban vásárolt használt Volvo-buszokat a városi tömegközlekedést fenntartó Tüke Busz, írja a 24.hu. Az árkülönbözet egy, a beszerzésben érdemi munkát nem végző közvetítőcégnél csapódott le. Az ügylet 700-850 millió forintos kárt okozott Pécsnek. A korrupciós pénzt Hollandiában akarták tisztára mosni, de egy ottani banktisztviselőnek feltűnt a dolog és nyomozás indult előbb ott, aztán Magyarországon is.

Magyar Hang korábban megírta, hogy a 2015-ös pécsi buszvásárlás miatt indult büntetőügy elsőrendű vádlottja, Paiger István, a Tüke Busz volt vezérigazgatója szerint valójában nem ő, hanem fideszes nagymenők döntöttek arról, hogy Pécs városa 3,5 milliárd forintért vásárolta meg azt a buszflottát, amelyet néhány hónappal korábban még 2,9 milliárdért árultak. Állítását Hollandiába tartó repülőgépek utaslistájával támasztaná alá, szerinte ugyanis ezek azt bizonyítják, hogy kormánypárti politikusok is kijártak tárgyalni az üzletről. A bíróság által megküldött utaslistákon Bánki Erik fideszes országgyűlési képviselő, valamint Csizi Péter volt alpolgármester neve is szerepel. Bánki akkori megkeresésünkre tagadta a vádat, Csizi nem reagált.