Szijjártó Péter bejelentkezett Asztanából: Férfias az időjárás

Szijjártó Péter bejelentkezett Asztanából: Férfias az időjárás

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezett Kazahsztánba 2023. november 1-jén. (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Férfias az időjárás, végre érzünk hideget és látunk havat – így indította kazahsztáni bejelentkezését Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda esti videójában. Szijjártó is tagja annak a magyar delegációnak, amely Orbán Viktor vezetésével hivatalos látogatást tesz Kazahsztánban, ahol kétoldalú találkozókat követően a miniszterelnök részt vesz a Türk Államok Szervezete 10. csúcstalálkozóján. 

Szijjártó szerint a mostani türk csúcsnak azért is lesz nagy jelentősége, mert a legutóbbi hasonló találkozó óta „folyamatosan olyan események történnek a világban, amelyek aláássák a globális biztonságot”. – Európában van egy háború, Európa közvetlen szomszédságában is fegyveres konfliktus zajlik, miközben a terrorfenyegetettség egyre súlyosabb – ecsetelte a veszélyeket a miniszter, aki szerint keresni kell a békés megoldások lehetőségét. – Ha a globális közösség nem lesz képes a mostani biztonsági kihívások közül legalább egyet-kettőt eljuttatni a békés megoldáshoz viszonylag rövid idő alatt, nem teljesen irreális azzal számolni, hogy minden eddiginél közelebb kerülünk egy harmadik világháború kirobbanásához – fogalmazott. 

– A türk szervezetben való részvételünket azért is tekintjük nagy jelentőségűnek, mert a türk államok is kiállnak a békés rendezés és az eszkalációs kockázatok csökkentése mellett – folytatta, majd ennek kapcsán emlékeztetett, hogy eddig a török elnök volt az egyetlen olyan politikus, aki sikerrel közvetített az ukrán és az orosz fél között a fekete-tengeri gabonamegállapodás tető alá hozásával, de azóta tovább romlott a helyzet e téren is.

A miniszter kitért a magyar-kazah kapcsolatokra is, és rámutatott, hogy az idei a legsikeresebb év, mert sikerült előrelépést elérni az energetikai együttműködés területén. A kétoldalú stratégiai partnerséget semmi nem példázza jobban, mint hogy a két ország segíti egymást az energiabiztonság garantálásában. Arról is említést tett, hogy csütörtökön Petőfi Sándorról neveznek el utcát Asztanában. Szerinte ez a gesztus is mutatja, hogy a kazahok mekkora jelentőséget tulajdonítanak a kétoldalú együttműködésnek. Végezetül arról tájékoztatott, hogy Orbán Viktor kormányfő csütörtökön a kazah elnökkel, illetve a miniszterelnökkel fog tárgyalni, majd este megérkeznek a türk államok vezetői is, az azeri, a török, az üzbég, a türkmén és a kirgiz államfő is.