Versenyhatósági vizsgálatot kezdeményeztek a kis benzinkutak a Mol ellen

Versenyhatósági vizsgálatot kezdeményeztek a kis benzinkutak a Mol ellen

Fotó: Unsplash/Engin Akyurt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) versenyhatósági vizsgálatot kezdeményezett a Mol 2022-es üzemanyagárstop alatti intézkedései miatt, mivel ezek kedvezőtlenül érintették a kis hazai töltőállomásokat, ami hosszú távon áremelkedéshez vezethet a fogyasztók számára – tudta meg a Népszava.

Mint Gépész László, az FBSZ alelnöke elmondta, nemcsak a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH), hanem az Európai Unió Versenyhatóságának is eljuttatták beadványukat. 2022-ben, amikor a kormány hatósági árakat vezetett be az üzemanyagpiacra, a jellemzően kis hazai töltőállomásokat ellátó üzemanyag-importőrök egyszerűen bezártak – emlékeztet a lap. A hoppon maradt kutak így az egyetlen hazai finomító üzemeltetőjeként kizárólagos hazai nagykereskedővé előlépő Molhoz fordultak. Bár a kabinet a Molt szerződéskötésre kötelezte az új vevőkkel, de jelentős eltérések voltak tapasztalhatók a feltételekben a régi és új partnerek között – állítja Gépész. Így például tartályautóról maguknak kellett gondoskodniuk, megrendeléseiknek csak egy részét kapták meg, illetve novembertől leginkább semennyit.  Így jelentős térségek maradtak teljesen ellátatlanul. Sőt, megfigyeléseik szerint ez idő alatt törzsvevőiket a nagy hálózatok, hosszú távú szerződésekkel, magukhoz láncolták.

Az FBSZ folyamatosan jelezte aggályait a Mol felé, ám panaszaikat nem orvosolták, így jutott oda mostanra, hogy versenyhatósági vizsgálatot kezdeményezett. Az alelnök szerint az így végül is a fogyasztókat érő károkat nem orvosolja, hogy a kormány 2022 december elején az árstopot és a hozzá kapcsolódó összes intézkedést eltörölte. Több tucat kis töltőállomás ugyanis így is bezárt. Az FBSZ szerint a verseny ilyetén szűkülése hosszú távon indokolatlan áremelkedésekhez vezet, ami rossz a fogyasztóknak. Ha a versenyhatóság a 2022-es intézkedések miatt esetleg jogerősen elmarasztalná a Molt, az érintett üzemeltetők egyedi kártérítési pereket indíthatnak. Ugyanakkor az FBSZ változatlanul nyitott az olajcsoporttal folytatott tárgyalásokra. A lap kérdéseket tett fel a Molnak, de választ még nem kaptak.