Vizsgálják, merre járt és kikkel találkozott nálunk a koronavírussal fertőzött diáklány

Vizsgálják, merre járt és kikkel találkozott nálunk a koronavírussal fertőzött diáklány

Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már zajlik a vizsgálata annak, hogy pontosan hol járt és mit csinált Magyarországon az az amerikai diáklány és barátnője, akikről – legalábbis egyikükről biztosan – kiderült Csehországban, hogy koronavírussal fertőzöttek. Az országos tiszti főorvos szerint a legfontosabb kérdés, hogy vajon már betegek voltak-e, amikor Budapesten tartózkodtak.

Részletesen kikérdezik azt az amerikai és ecuadori diáklányt, akik nemrég Budapesten is jártak, majd Csehországban kiderült – legalábbis az egyikükről biztosan –, hogy koronavírussal fertőzött. Müller Cecília országos tiszti főorvos azt mondta, hogy miután megkapták a cseh hatóságoktól hivatalosan is az értesítést, haladéktalanul megkezdődött a járványügyi vizsgálat. Ez azt jelenti, hogy pontosan fel kell deríteni: merre jártak, milyen közlekedési eszközökkel utaztak, kivel találkoztak és mit csináltak.

A szakember szerint azonban a legfontosabb annak kiderítése, hogy budapesti tartózkodásuk alatt mutattak-e már tüneteket, vagyis betegek voltak-e. Hiszen a tünetmentes fertőzés esélye a tiszti főorvos szerint nagyon csekély.

Magyarországon is jártak a koronavírussal fertőzött diáklányok | Magyar Hang

Amikor ezekre a kérdésekre választ kapnak, akkor derül ki, hogy milyen járványügyi intézkedésekre lesz szükség. Müller Cecília azt hangsúlyozta, hogy attól, hogy valaki elment mellettük az utcán, nem kell tartania a fertőzéstől. Habár a szálláshelyeken fertőtlenítésre van szükség, a koronavírusról tudni kell, hogy – a szakember szavai szerint – rendkívül érzékeny, vagyis a környezetben csak rövid ideig él.

A tájékoztatón Lakatos Tibor, operatív törzs ügyeleti központjának vezetője beszámolt arról, hogy Magyarországon továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg. A legfrissebb számok szerint Európában 2744 fertőzöttről tudnak, 55 áldozatról és 191 olyan emberről, aki már meggyógyult.