VSquare: még többe kerülhet a Rákosrendezőre álmodott mini-Dubaj

VSquare: még többe kerülhet a Rákosrendezőre álmodott mini-Dubaj

Így néz ki most a tervezett „mini-Dubaj” szomszédsága (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábban elhangzott ötmilliárd dollár helyett tízmilliárdhoz közelebbi összegből épülhet meg a Rákosrendezőre tervezett mini-Dubaj – írja a VSquare hírlevele. A portál szerint Lázár János a múlt heti nyilvános sajtótájékoztatója mellett tartott egy zártkörű eligazítást is, ahol más árnyalatokkal adta elő a terveket. 

Mint megírtuk, 130 hektáron új millenniumi városrész épülhet a rákosrendezői vasútállomás helyén és közelében egy hatalmas beruházás keretében. Az építési miniszter javaslata alapján két részre osztanák a területet, 300-350 ezer négyzetméterre van szüksége a kötöttpályás- és más közlekedésnek, a fennmaradó nagyjából 900 ezer négyzetméter hasznosítását kezdhetik meg. Ennek 60-65 százaléka lenne a tervek szerint beépítve (egy több mint 200 méteres toronyház is tervben van), a kimaradó területen, vagyis 250-300 ezer négyzetméteren Budapest új és legnagyobb, legmodernebb zöldparkja valósulna meg. A hírlevél szerint Lázár azt mondta, hogy közelebb van a tízmilliárd dollárhoz (3500 milliárd forint) a beruházás értéke, mint a korábban ismertetett ötmilliárdhoz. 

A zártkörű eligazításon az építési és közlekedési miniszter állítólag azt mondta, meg fogja akadályozni, hogy a projekt részeként felhőkarcolók épüljenek Budapesten, és ráveszi az arab befektetőket, hogy kisebb épületekben gondolkodjanak. Ha ezt elérik, akkor szerinte ez már kompromisszumként eladható lesz Karácsony Gergely főpolgármesternek, akinek jól jönne, ha állami pénzből megépülne a mini-Dubajhoz ígért infrastrukturális beruházások, így a Szegedi úti felüljáró megépítése valamint a zuglói és az angyalföldi villamosvonalak összekötése. Karácsony korábban a beruházás kapcsán úgy vélekedett, a budapestiek véleményének kikérése nélkül nem épülhet mini-Dubaj a Rákosrendező helyén. Azt is mondta, hogy luxuslakások és irodák helyett inkább zöldterületet és megfizethető lakásokat kellene kialakítani a területen.