Zelenszkij megkérdezte Orbán Viktortól, miért blokkolja Ukrajna EU-s tagságát

Zelenszkij megkérdezte Orbán Viktortól, miért blokkolja Ukrajna EU-s tagságát

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszélget Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel az új argentin elnök, Javier Milei beiktatásán a Buenos Aires-i kongresszusban 2023. december 10-én. (Fotó: AFP via Europress/Alejandro Pagni)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Nagyon közvetlen voltam” – így fogalmazott Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról, amikor Argentínában találkozott Orbán Viktorral. „Nincs oka arra, hogy blokkolja Ukrajna uniós tagságát. Arra kértem, hogy mondjon egy okot erre. Még várom a választ” – közölte az ukrán elnök a Portfólió beszámolja szerint.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij az argentin elnök beiktatási ünnepségen találkozott, néhány szót is váltottak egymással. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI érdeklődésére akkor azt mondta, hogy Ukrajna EU-csatlakozása ügyében a magyar kormányfő jelezte az ukrán elnöknek: az Európai Unió tagállamai folyamatosan tárgyalnak a kérdésről.

Itthon a parlament éppen szerdán kezdte meg egy kormánypárti határozati javaslat tárgyalását, amely többek között kimondaná: „az Európai Bizottság Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére irányuló javaslata előkészítetlen, következetlen és nincs tekintettel Magyarország alapvető érdekeire”. A vitában a miniszterelnök is felszólalt és azt mondta, hogy bár európai sorskérdésről van szó, „az unióban fejjel megyünk a falnak”. A kormány álláspontja, hogy Ukrajna gyors felvétele az EU-ba beláthatatlan következményekkel járna, nem szolgálja sem Magyarország, sem az unió érdekeit.