Navracsics Tibor: Sokkal intenzívebb, sokkal konfliktusosabb európai politikára kell felkészülnünk

Navracsics Tibor: Sokkal intenzívebb, sokkal konfliktusosabb európai politikára kell felkészülnünk

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter (Fotó: MTI/Bús Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az eddigieknél sokkal intenzívebb, sokkal konfliktusosabb európai politikára kell felkészülnünk – erről beszélt a Magyar Nemzetnek adott interjújában Navracsics Tibor. A területfejlesztési miniszter ezt azzal indokolta, hogy bár az európai integrációról általában minden időszakban azt szokták mondani, hogy válságban van, most újdonságot jelent a külső környezet: közvetlenül az Euró­pai Unió határainál háború zajlik, emellett a közel-keleti térségben és a Balkánon is fokozódik a feszültség. A másik újdonságnak azt nevezte, hogy sokkal élesebb politikai konfliktusok jelentek meg az európai belpolitikában.

Navracsics Tibor szerint a jövő június európai parlamenti választásokon jelentősen módosulhat az Európai Parlament összetétele. A mostani előrejelzések ugyanis azt mutatják, hogy a baloldali pártok veszíteni fognak a pozícióikból, a jobboldali pártok pedig erősödnek. A kutatások szerint az Európai Néppártban tömörülő kereszténydemokrata néppártok győznek, mellettük pedig a konzervatív jobboldali pártok is jelentősen erősödhetnek. Egy ilyen eredmény esetén pedig a jövő európai belpolitikája attól függ, hogy az Európai Néppárt fenn akarja-e tartani azt a centrista koalíciót, amely a liberálisokból, a szociáldemokratákból és a kereszténydemokratákból áll, vagy pedig jobbra nyit, és inkább a konzervatív pártokkal és egyéb jobboldali csoportosulásokkal folytatja majd az együttműködést.

A blokkolt uniós források kapcsán azt fejtette ki, hogy jelenleg három operatív program van felfüggesztés alatt a tanács tavaly decemberi döntése értelmében. Ezek a Top plusz, tehát a területi és településfejlesztési operatív program 2021–27 közötti része, a Kehop plusz, tehát az energiahatékonysági és környezeti operatív programok ­2021–27-es része, illetve az Ikop plusz, vagyis a közlekedési operatív program 2021–27-es részének 55 százaléka.