Tabut dönt az Európai Bizottság: felpörgetné a fegyvergyártást

Tabut dönt az Európai Bizottság: felpörgetné a fegyvergyártást

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság (EB) versenyjogért felelős ügyvezető alelnöke (b) és Thierry Breton, az EB uniós belső piacért felelős tagja sajtóértekezletet tart a bizottságnak az európai védelmi ipar megerősítésére vonatkozó terveit ismertető ülése után Brüsszelben 2024. március 5-én. (MTI/EPA/Olivier Matthys)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az európai védelmi ipar fellendítését tűzte célul az Európai Bizottság, ennek érdekében 1,5 milliárd eurós program elindítását javasolják, amelynek köszönhetően a tagállamok az eszközök jelentős részét közösen, és egyre nagyobb mértékben Európából vásárolnák meg.

Brüsszelben, a Bizottság sajtótájékoztatóján Margrethe Vestager versenypolitikai biztos azzal indokolta a javaslatot, hogy „azoknak a változásoknak akarunk megfelelni, amelyek Európa biztonsági paradigmájában álltak elő”. Vestager szerint a védelmi ipar megfelelő gyártási kapacitás hiányában nem tud megfelelni az igényeknek, a nemzeti határok egyben strukturális széttöredezést is jelentenek, bizalmatlansággal vegyítve. Emiatt sok a párhuzamosság, érződik a hatékonyság hiánya, vagyis nem gazdaságos a védelmi piac működése.

Az egyensúlytalanságot jelzi, hogy az európai védelmi kiadások 2023-ben 100 milliárd eurót tettek ki, de ebből nyolcvan százalékot EU-n kívül költöttek el a tagállamok, és ebből hatvan százalékot az USA-ban. – Ez nem fenntartható – jelentette ki Vestager. Ennek orvoslására szolgál a bizottság négy pontos javaslata is, amellyel szeretnék elérni, hogy 2030-ra az eszközök beszerzésének negyven százaléka közösen történjen, és 50 százalékot az EU-n belülről vásároljanak a tagállamok. Jelenleg 18 százalék a közös beszerzés aránya. – Lehetővé tesszük a tagállamoknak, hogy európai védelmi projekteket hozzanak létre közös érdekek alapján, hogy stratégiai projektekben közös erőfeszítést tegyenek, így ne kelljen saját maguknak külön-külön eljárniuk – mondta Vestager. A program másfél milliárd eurós költségvetést kap, a pénzt stratégiai módon használják fel, és ösztönzik az olyan fellépéseket, amelyeket a tagállamok valósítanak meg.

A versenypolitikai biztos hangsúlyozta, hogy ezen törekvések mellett az EU fenntartja a NATO-ban vállalt elkötelezettségeit, és ez független az USA-ban zajló belpolitikai folyamatoktól. A cél egy páneurópai védelmi piac létrehozása, amelybe teljes mértékben integrálják az ukrán védelmi ipart is. Ennek jeleként az EU védelmi innovációs irodát nyit Kijevben. „Európa már évek óta veszélyben van, a béke nem magától értetődő. Eleinte a háborút a készletekből vívtuk, most az ipari termelési szakaszra térünk át” – mondta Josep Borrell külügyi főképviselő.

Hozzátette, már nem az a kérdés, hogy mennyi fegyver, lőszer van az uniós raktárakban, hanem az, hogy mennyit tudnak a tagállamok gyártani és azt milyen gyorsan tudják eljuttatni a helyszínre. Komoly eredménynek nevezte, hogy az európai hadiipar az orosz-ukrán háború kezdete óta 50 százalékkal növelte gyártási kapacitását. De további finanszírozásra és hatékonyabb gyártásra van szükség. – 2022-ben az európai védelmi beruházások 58 milliárd eurót tettek ki, 27 különböző beszerzési központon (tehát a tagállamokon – a szerk.) keresztül – tette hozzá Borrell. Az Egyesült Államok egyedül 215 milliárdért rendelt a piacról, tehát majdnem a négyszeresét az európai költésnek. – Ahogy a háború eleje óta mondom, sokkal nagyobb importra van szükségünk, mert az iparunknak egyre növekvő keresletet kell kielégíteni – fogalmazott. A most bejelentett új alap célja az is, hogy megkönnyítse a védelmi technológiákat és/vagy védelmi termékeket gyártó kkv-k és kisebb közepes piaci tőkeértékű vállalatok hitel- és/vagy tőkefinanszírozáshoz való hozzáférését.

A javaslatot még el kell fogadniuk a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek is: minden bizonnyal már csak a júniusi uniós választások után kerül a döntéshozók elé.