Kilencéves mélyponton a magyar lakossági gázfogyasztás

Kilencéves mélyponton a magyar lakossági gázfogyasztás

Fotó: Wikipédia

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az enyhe időjárás, a lakossági díjszabás átalakítása (rezsiemelés) és a reálbér-csökkenés együtt kilencéves mélypontra, 3 milliárd köbméterre süllyesztette a magyar lakossági gázfogyasztást 2023-ban – írta a Portfolio.hu. A nem lakossági gázfogyasztás az elmúlt évtized egyik legmagasabb szintjére, 5,5 milliárd köbméterre ugrott. A 8,5 milliárd köbméteres összfogyasztás ugyanakkor így is 2016 óta messze a legalacsonyabb érték.

A 8,5 milliárd köbméterre eső éves magyar gázfelhasználás mellett érdekes, hogy a magyar gázimport továbbra is 10 milliárd köbméter körül ragadt. Emögött főként az állhat, hogy a Török Áramlat gázvezetéken át a hosszú távú szerződésben rögzítettnél jóval több gázt vásárolt a magyar állami MVM. A társaság a beszerzett plusz gáz egy jelentős részét vélhetően továbbértékesítette a régiós piacon. Erre a fokozott régiós exporttevékenységre utal, hogy a magyar földgázexport 2 milliárd köbméter fölé ugrott a 12 havi gördülő volumen alapján – tette hozzá a portál elemzése.

Címkék: fogyasztás, gáz