Nagy Márton a Molnak: havi rendszerességgel fog jelentést kérni az árakról

Nagy Márton a Molnak: havi rendszerességgel fog jelentést kérni az árakról

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előadást tart a 61. Közgazdász-vándorgyűlés záró plenáris ülésén Egerben 2023. szeptember 22-én (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter „a családok és a gazdaság védelme érdekében” a Mol vezetőivel, köztük Ratatics Péterrel, a Magyar Ásványolaj Szövetség elnökével, a Mol Fogyasztási Szolgáltatások ügyvezető igazgatójával tárgyalt kedden – írta az MTI a szokásos propagandaszöveg kíséretében.

A tárcavezető az egyeztetés során az üzemanyagkereskedelmi ágazat szereplőivel közösen áttekintették a hazai és globális gazdasági folyamatokat, különös tekintettel az energia- és üzemanyagellátás területére. A felek megvizsgálták az elmúlt időszak üzemanyagár emelkedésének okait és az árak várható alakulását, továbbá elemezték és konkretizálták az elmúlt időszakban felmerült problémákat, kockázati tényezőket. Megállapították: az üzemanyagellátás Magyarországon stabil és biztonságos, az üzemanyagárak emelkedése azonban nemzetközi és országspecifikus tényezőkre vezethető vissza.

Az árak alakulását jelentősen befolyásolta, hogy Oroszország és Szaúd-Arábia is csökkentette termelését, így magasabb világpiaci ár alakult ki az üzemanyagok piacán, míg az országspecifikus tényezők közül külön kiemelték az orosz olaj Brenthez viszonyított árelőnyének csökkenését, továbbá a tranzitdíjak jelentős megemelését. Jelenleg ugyanis a Mol a piaci átlag három és ötszörösét kénytelen kifizetni a szállításért az ukrán és horvát vezetékhálózat tranzitdíjának növelése miatt. 

A kormány célja változatlan, év végére egy számjegyűre fogja leszorítani az inflációt. „Ez a cél egy pillanatig sem került veszélybe, azonban az üzemanyagok árváltozása hatással van az infláció alakulására. Ez tetten érhető volt az augusztusi inflációs adatokban is, hiszen a növekvő üzemanyagárak miatt a kormányzati várakozáshoz képest 0,4 százalékponttal ért el magasabb szintet az infláció” – mondta Nagy Márton, aki az ágazat résztvevőinek világossá tette, hogy minden lehetséges eszközzel tompítani kívánja az üzemanyagárak növelését. A miniszter a tárgyaláson jelezte, „havi rendszerességgel jelentést fog kérni az ágazat szereplőitől az árak nemzetközi és hazai alakulásáról, illetve az árak minél hamarabbi moderálására tett ágazati lépésekről”.

A gazdaságfejlesztési miniszter a múlt heti egri Közgazdász Vándorgyűlésen már belengette, hogy a kormány vizsgálni fogja az üzemanyagárakat, és ha kell, újra beavatkozik a piaci folyamatokba. Orbán Viktor a hétfői parlamenti szezonnyitó beszédében is kitért erre, amikor azt mondta: ha az infláció jelentős részéért felelős üzemanyagáraknál be kell ismét avatkozni, a kormány meg fogja tenni.