Tiborcz Istvánék állítják, nem terveztek befektetni a SPAR-ba

Tiborcz Istvánék állítják, nem terveztek befektetni a SPAR-ba

Tiborcz István és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Sem a BDPST Group, sem tulajdonosa, Tiborcz István nem tervezett és nem is tervez befektetni a SPAR kiskereskedelmi láncba. Erre vonatkozólag a múltban sem történt e tárgyban semmilyen ajánlattétel, vagy egyeztetés a részükről. Minden alapot nélkülöz az ezzel ellentétes információ terjesztése – reagálta a Magyar Hang megkeresésére a BDPST Group.

Mint beszámoltunk róla, a VSquare értesülése szerint nemrég Tiborcz István próbálta megvenni a magyarországi SPAR-t, korábban pedig a Rahimkulov család. A portál üzleti forrásokra hivatkozva írt arról, hogy több mint egy évvel ezelőtt a Magyarországon élő, orosz származású Rahimkulov család képviselői keresték meg vételi ajánlattal a Spart, azt állítva, hogy a kormány is támogatja az ügyletet. Az üzletlánc osztrák tulajdonosai ugyanakkor mindkét ajánlatot elutasították. A Rahimkulov család és Tiborcz István egyébként már üzleteltek is egymással.

A Spar márciusban panaszolta be az Európai Bizottságnál a magyarországi kiskereskedelmi különadót. Az anyavállalat vezetője, Hans Reisch úgy fogalmazott: nyíltan megmondták nekik, hogy a magyar állam részesedést szeretne a vállalatukban. Elmondása szerint közölték, hogy ha ezt engedik, sokkal könnyebb lesz a dolguk. Reisch szerint bár a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedők Magyarországon, külső tényezők mégis lehetetlenné teszik a nyereséges működést. A hasonló tényezők között említette az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafont, illetve a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadót, ami a nettó árbevétel 4,1 százalékát, összesen mintegy 120 millió eurót jelent. A kormány először tagadta, hogy nyomást gyakorolnának a Sparra, majd Lázár János mégis frontális támadást indított: „Most, hogy az osztrák fűszeres-közértes, a Spar így viselkedett, felvetettem a kormányban, hogy ne tűrjük tovább a hazudozást, alaptalan állításokat tőlük, s inkább vegyük meg őket szőröstül-bőröstül”.

Címkék: Tiborcz István, SPAR