Hatbillió forint értékű kincset remélnek a felfedezett hajóroncsból

Hatbillió forint értékű kincset remélnek a felfedezett hajóroncsból

A San José elsüllyesztése (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Áprilisban kezdődhet az 1708-ban az angolok által elsüllyesztett San José nevű spanyol hajó kiemelése a Karib-tengeren – jelentette be a helyszínt ellenőrző kolumbiai haditengerészet. A hajót még 2015-ben fedezték fel, de a kolumbiaiak azóta is államtitokként kezelik a pontos lelőhelyét, mert sokan formáltak igényt rá (és legfőképpen a benne gyanított temérdek kincsre).

A hajót a spanyol örökösödési háború idején küldték hullámsírba egy brit hajóraj ágyútalálatai. A fedélzetén a becslések szerint 600 ember tartózkodott, illetve rakterében az európai háború költségeinek fedezésére mai áron 17 milliárd dollár értékű kincset szállíthatott. Nem csoda, hogy Kolumbia, Spanyolország, a helyi indiánok, illetve egy amerikai hajóroncsokat kereső cég az elmúlt 9 évben folyamatosan hadakoztak egymással a tulajdonjogokért.

Kolumbia időközben megpróbálta elárverezni a részesedését a kincsből, de az UNESCO és a kolumbiai legfelsőbb bíróság megtorpedózta a tervet. Most azonban a kolumbiai kormány bejelentette, hogy „félreteszik a politikai csatározásokat”, és elkezdik a hajó kiemelésének előkészítését. A roncsról azt lehet tudni, hogy Cartagena kikötőváros közelében lehet 600 méteres mélységben. Ez a mélység már túl nagy ahhoz, hogy búvárok megközelíthessék, ami abból a szempontól szerencsés, hogy eddig valószínűleg nem tudták még kifosztani a maradványokat.

A kiemelés (ha egyáltalán fizikailag lehetséges) biztosan csillagászati költségekkel fog járni. Eddig még sohasem hoztak a felszínre egy ilyen nagy mélységbe süllyedt hajót. Ráadásul az eddig kiemelt roncsok (amelyek legismertebbje a nyolcvanas években felhozott Mary Rose, VIII. Henrik hajója), mind az északi hideg vizekben süllyedtek el, ami akadályozza a roncsok lebontását. A San José azonban a meleg trópusi vizekben süllyedt el, így fennáll a veszélye annak, hogy amint hozzányúlnak a roncsokhoz, azok porrá enyésznek.

A Mary Rose kiemelését tízéves intenzív kutatás előzte meg, és mind a mai napig folyamatosan kezelik vegyszerekkel a roncsot, hogy tartósítsák. Így vélhetően a San José roncsai is csak hosszú évek múlva bukkanhatnak ki a tengerből, még ha tényleg el is kezdik az ehhez szükséges műveleteket heteken belül.