Ne viccelj Orbánnal!

 Ne viccelj Orbánnal!

Somogyi András humorista (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 Nem léphet fel Somogyi András humorista Kiskőrösön, a Petőfi Sándor Művelődési Központban. Ilyesmi, már, hogy a központi hatalommal (jelen esetben: is) kritikus előadó nem szerepelhet itt meg ott, meglehetősen gyakori úgynevezett polgári demokráciánkban. Somogyi András esete annyiban egyedi, hogy a megszokott sunnyogáshoz képest (nincs hely, betelt a naptár, nem alkalmas az időpont, nem adottak a műszaki feltételek) Kiskőrösön írásba adták a tutit. Miszerint:

„A programon elhangzó politikai paródiákat (attól függetlenül, hogy kiről/kikről szólnak) és ahhoz kapcsolódó műsort, előadókat nem engedhetünk fel a színpadra.”

Köszönjük Szabadi-Maglódi Kitti intézményvezető szokatlan őszinteségét.

Ám nem csak politikai feketelista létezik a honi kulturális szférában, sok helyütt nem fogadják például a nyíltan homoszexuális művészeket sem, sőt, sokszor annyi is elegendő az elutasításhoz, ha az előadó, aki egyébként a nyilvánosságban soha nem tett, tesz tanúságot politikai szimpátiájáról, gyaníthatóan nem kormánypárti. Mert még mondana valami karcosat két sláger között. Jobb a békesség, ugyebár.

Ami igazán gyönyörűvé teszi a gyakorlatot, hogy ugyanezen feketelistás intézményekben a fideszes polgármesterek, országgyűlési és önkormányzati képviselők gond nélkül léphetnek színpadra mindenféle eseményen, szervezhetnek ilyen-olyan-amolyan találkozókat, közösségi rendezvényeket, s mondhatják mikrofonba az épp aktuális kormánypropagandát. És az még csak nem is vicces, bár röhögünk rajta, kínunkban.

Iratkozzon fel reggeli hírlevelünkre, melyben az elmúlt 24 óra és az előttünk álló nap legfontosabb híreit gyűjtjük csokorba, ráadásképp elolvashatja napindító közéleti jegyzetünket, a koffeint. Pár perc az egész, és tájékozottan, felvértezve kezdheti napját!