Ha meg akarjuk menteni az emberiséget, előbb tanuljunk meg úszni

Ha meg akarjuk menteni az emberiséget, előbb tanuljunk meg úszni

Erich Kästner: Ebek harmincadja (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hátborzongató fényben úszott a berlini Opernplatz 1933. május 10-én, este 11 órakor: máglyán égett az elfajzott irodalom. A német szellem diadalától megittasult diákok minden dekadens kötetet tűzre vetettek, köztük az elsősorban gyermek- és ifjúsági szerzőként ismert Erich Kästner Fabian, egy moralista története (magyarul: Fabian. Egy moralista regénye) című „felnőtt” alkotását is. Szegény náciknak fogalma sem lehetett róla, hogy félmunkát végeznek éppen: az elpusztított mű egy erősen cenzúrázott változat volt csupán. Kästner kiadója a várható botrányok elkerülése érdekében igyekezett ártalmatlanítani a húszas–harmincas évek fordulójának Berlinjét alul(öltözött)nézetből ábrázoló szöveget, az elővigyázatosságnak a szexualitás, a polgárpukkasztó attitűd és a szarkasztikus társadalomkritika esett áldozatul. Ám az eredeti mű nem semmisült meg, jegyzetekben, kéziratokban rejtőzött évtizedekig, és most, kilencven évvel a könyvégetés után magyarul is elolvashatjuk.

A gyermekirodalomra fókuszáló Móra tavaly indította el felnőtteket célzó kiadóját, a párhuzamok láttán pedig szinte szükségszerűnek tűnik, hogy az Emil és a detektívek, A repülő osztály, A két Lotti és a Május 35. szerzőjének felnőtt műve a Trend Kiadó gondozásában jelenjen meg. A Győri László fordításában olvasható Ebek harmincadja a (magyarul is többször kiadott) Fabian-kéziratokból összeállított ősváltozata, amelyet Kästner egyik legismertebb kutatójának és legértőbb olvasójának, Sven Hanuschek germanista egyetemi tanárnak köszönhetünk. A fellelhető dokumentumok alapján ő írta vissza az eredeti(hez közelebb álló) szöveget.

A most megjelent regény tehát Kästner munkája – és mégsem az övé: egy olyan rekonstrukciós kísérlet eredménye, amely valamiféle elképzelt szerzői szándékot idéz fel az igazolhatatlanság elfogadása mellett. A szöveget olvasva azonban hamar elszáll minden kellemetlen érzésünk, mert mindegy, hogy mennyire közelít az „eredetihez”, vagy mikor és miben véti el azt, az Ebek harmincadja roppant tanulságos és a maga hátborzongató módján szórakoztató regény. Főhőse a reklámiparból a kispolgári kapitalizmussal összeegyeztethetetlen viselkedése miatt – a polgári öntudatot humanista erkölccsel, szociális érzékenységgel és anarchista iróniával ötvözve hozta a frászt a nagyvállalat vezetésére – kipenderített, munka nélkül lézengő bölcsész, Jakob Fabian, aki szigorú elveit követve igyekszik értelmet találni a katasztrófa felé rohanó világban. Kíméletlen társadalmi reflexiójához ideális helyet választott, Berlin a morális züllés széles spektrumát biztosítja számára, kedvére merülhet alá a legváltozatosabb devianciákban a szexuális erőszaktól a politikai extremitásig.

És hogy miben több az Ebek harmincadján a Fabiannál? Visszakerült a történetbe a testiség kendőzetlen ábrázolása, legyen szó akár műtéti hegek abszurd bemutatásáról, akár a fertőzés elkerülése érdekében, az aktus előtt alaposan megvizsgált hímvesszőről. Ugyancsak az egykori cenzorok áldozatául esett az a jelenet, amelyben Jakob és barátja, Stephan Labude a tömegközlekedő berliniek érzékenységét próbára téve egy villamosút néhány perce alatt egyszerre űz gúnyt a német történelemből, a birodalmi politikából és a tudományos életből. Ha ezt a felszabadult, gátlások nélkül ironizáló jelenetet eredeti változatban olvashatták volna a derék náci diákok, valószínűleg sokkal magasabbra csapnak az Opernplatz máglyájának lángjai.

A regény a weimari köztársaság végnapjainak félelmetes krónikája, amely a dekadenciát a rendnek álcázott erőszakos idiotizmussal orvosolni kívánó társadalomról készített tablóval jelzi előre az elkerülhetetlen pusztulást. Ebben a világban a valódi értéket kutató, következésképpen pesszimista és keserű morál halálra van ítélve, a szélsőségre csak szélsőség lehet a válasz. Aktualitása mondatról mondatra rúgja gyomorszájon az olvasót. A legfőbb tanulság pedig: ha meg akarjuk menteni az emberiséget, előbb tanuljunk meg úszni!

Erich Kästner: Ebek harmincadja (Sven Hanuschek szerkesztésében). Trend Kiadó, 2023. 3999 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2023/26. számában jelent meg június 30-án.