Amikor tragédiába torkollik a titkos tarot-szeánsz

Amikor tragédiába torkollik a titkos tarot-szeánsz

Katy Hays: A kolostor (Fotó: 21. Század Kiadó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Reneszánsz mágia és okkultizmus, kiolthatatlan tudásvágy és megszállottság – a művészettörténész Katy Hays debütáló regénye, A kolostor a múzeumok sötét, fullasztó világába kalauzolja el az olvasót. A főszereplő Ann Stilwell – a történet narrátora – tehetséges nyelvész, aki apja tragikus halála után kétségbeesetten próbál elmenekülni a sivár Washington állambeli kisvárosból, Walla Wallából.

A New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban (MET) kapott nyári ösztöndíj tökéletes kitörési lehetőségnek tűnik, de Ann végül a MET kihelyezett részlegében, a középkori európai művészetre és építészetre specializálódott The Cloistersben (A kerengők) kap állást. A múzeum nemcsak a városi nyár forrósága elől nyújt menedéket, hanem számos titokkal és veszéllyel is fenyeget. És sokkal többet kínál Ann-nek szimpla időutazásnál: a lány a munka révén belépést nyerhet a karizmatikus, titkokkal és vágyakkal teli kutatók zárt világába. Ann a fájdalmas családi múlt elől menekülve olyan helyre kerül, amely számára is bővelkedik lehetőségekben, de eleinte túl naiv ahhoz, hogy a kínálkozó helyzeteket a maga javára fordítsa.

A múzeum kurátora, Patrick Roland, aki rajong a reneszánsz okkultizmusért, meg van győződve róla, hogy a tarot története rejti magában a kulcsot a modern kori jövendőmondás megfejtéséhez. Ann saját, hiánypótló kutatásai tökéletesen kiegészítik ezt a témát, de a lány lassan ráébred, hogy Patrick egy másik friss diplomás munkatárssal, Rachellel együtt a szakmai sikernél sokkal többre vágyik: az ősi tarot megfoghatatlan igazságát akarják magukénak. Ő maga is a hatalom és a becsvágy vezette játszma kellős közepében találja magát, amikor váratlanul felfedez egy titokzatos, egykor elveszettnek hitt, XV. századi, olasz tarot-kártya-paklit.

Ahogy a hosszú és fullasztó nyár lassan eltelik, úgy mérgesedik el egyre jobban az egymással való versengésük. Egyik éjszaka a múzeumban tartott titkos tarot-szeánsz tragédiába torkollik, Ann-nek pedig el kell döntenie, kiben bízik, de arra is választ kell adnia, képes-e dacolni a kártyákkal, és át tudja-e venni az irányítást a sorsa felett. Kezdetben a főszereplő minden bizonytalanságával együtt is sejthető, a regény előrehaladtával pedig egyre nyilvánvalóbbá válik: nem a mágia alakítja az eseményeket, hanem két ambiciózus nő ádáz küzdelme. Meddig képesek elmenni a szereplők céljaik elérése érdekében? Valójában ki manipulál kit?

Míg a titkok és hazugságok kibomlanak, Kathy Hays tökéletesen vezeti (félre) olvasóját. A kolostor magabiztos kézzel írt, lebilincselően filmszerű könyv, amely egyszerre szól mérgező kapcsolatokról, elhazudott tragédiákról, fanatizmusól és kapzsiságról. Tökéletes nyári olvasmány, misztikuma pompás menedék a nyári forróság elől.

Katy Hays: A kolostor. Ford.: Novák Gábor. 21. Század Kiadó. 2023. 5990 Ft

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2023/27. számában jelent meg július 7-én.